Nyheter | Positivt

Färre gamla drabbas av demens

– Mellan 1986 och 2008 minskade demensförekomsten från 30 % till 22 % bland 85-åringar, säger professor Ingmar Skoog.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-08-23

Enligt studien som han har varit forskningsledare för är det framför allt bättre strokebehandling och högre utbildning som bidragit till att demensförekomsten minskar hos de allra äldsta. Studien är en del i den välkända H70-studien som pågått i Göteborg sedan 1971.

Minskningen var mest tydlig när det gällde vaskulär demens, som orsakas av stroke och skador på hjärnans kärl. Orsaken till nedgången var framförallt den ökade utbildningen i den senare gruppen av 85-åringar. Högre utbildning är en känd skyddande faktor för demens. En annan orsak var att färre personer fick demens efter stroke.

Även om demensförekomsten i olika åldersgrupper minskar kommer antalet dementa i världen att öka, eftersom vi blir allt fler äldre i världen. Men ju lägre andel som drabbas av demens desto bättre för såväl individer som samnhället.

– Fynden visar att vi har möjlighet att påverka demensförekomsten genom vårt leverne, säger professor Ingmar Skoog, som är föreståndare på Centrum för Åldrande och Hälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och som var en av de nominerade till Årets senior.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-08-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas