Träna kroppen så tränar du hjärnan
Nyheter
Foto: Colourbox

Träna kroppen så tränar du hjärnan

Korsord, språkkurser och tankenötter i all ära. Vill du träna hjärnan ska du också hålla gång kroppen, och det gäller särskilt seniorer.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-25

Tomas Deierborg är docent i neurovetenskap vid Lunds Universitet. Han forskar om inflammation i hjärnan och om hur fysisk aktivitet påverkar din hjärna. Och det är tydligt att träning är bra för hjärnan, inte minst för seniorer. När det gäller förmågor som att fatta beslut, planera och organisera är det faktiskt just seniorer som får allra störst effekt av träning, skriver Lunds Universitetsmagasin, LUM.

Ta ut dig

Rekommendationen, om du är frisk i övrigt, är att ta ut dig och träna så att du blir svettig och trött, menar Tomas Deierborg.

Andra fördelar med träningen är att det bildas fler kopplingar i hjärnan, samtidigt som de förbindelser som redan finns mellan nervcellerna blir starkare. Det i sin tur påverkar minnet positivt.

Förebygger demens

När du tränar ökar blodflödet och syresättningen i hjärnan. Bättre fungerande blodkärlen fungera kan i sin tur kan förebygga såväl demenssjukdom som Parkinsons sjukdom, enligt Tomas Deierborg. I en studie från Göteborg där man följde kvinnor från 50- till 90-årsåldern visade det sig att risken för de vältränade kvinnorna att utveckla demens var hela 90 procent lägre än för dem med genomsnittlig kondition.

Den som tränar riktigt hårt kan rent av minska risken för vissa hjärnsjukdomar, samt få fler tillväxthormoner i hjärnan. Men då gäller som sagt att man är frisk i övrigt.

PS: I nr 4 av Senioren 2018 som kommer i mitten av maj skriver vi mer om inflammationer och hur du motverkar dem.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas