Försvarsmakten varnar för ”livsfarliga smultronställen”
Bilden visar exempel på hur varningsskyltarna vid övnings- och skjutfälten ser ut. Foto: Försvarsmakten
Nyheter | skjutfält

Försvarsmakten varnar för ”livsfarliga smultronställen”

Försvarsmakten uppmanar allmänheten att uppmärksamma varningsskyltarna vid landets skjutfält. ”Många privatpersoner rör sig kring våra skjutfält för att upptäcka smultronställen i naturen och struntar i våra varningar. Just nu är det en tidsfråga innan en olycka sker”, säger Försvarsmaktens talesperson Magnus Ståhl.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-10

Försvarsmakten har över 70 skjutfält i landet och i takt med ett växande försvar så ökar antalet övningar på skjutfälten. Du hittar mer fakta samt en lista på alla skjutfält längre ned.

I ett pressmeddelande skriver Försvarsmakten att skjutfälten ofta ligger på natursköna platser där folk tror att det är fritt fram att befinna sig på.

Därför går myndigheten nu ut med en varning för ”livsfarliga smultronställen”

– Vi vill varna om att ta både våra skyltar runt skjutfälten och avspärrningarna på allvar. Den där härliga och fridfulla platsen i naturen kanske inte är den bästa att besöka för att plocka bär eller svamp, vandra, tälta eller motionera. Vi skjuter med skarp ammunition på våra skjutfält, att vara där då är direkt livsfarligt. Dessutom är det straffbart att beträda skjutfält när vi skjuter, säger Magnus Ståhl, som också är regementschef på Bodens Artilleriregemente.

Gör så här om du är vid ett skjutfält och ser en varningsskylt

1 Uppmärksamma skylten och läs budskapet noggrant.
2  Ta reda på om skjutfältet är avlyst, alltså ifall det är stängt för allmänheten. Information finns på informationstavla vid skjutfältet och på Försvarsmaktens webbplats. Se alla övnings- och skjutfält här.
3 Det är ditt ansvar att informera dig om de risker och styrningar som gäller på plats. Tänk på att ett skjutfält kan vara i användning även om det inte låter som att aktivitet pågår. Överträdelse av övnings- och skjutfält kan vara livsfarligt och är straffbart.

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas