Fortsätt begränsa sociala kontakter
Nyheter

Fortsätt begränsa sociala kontakter

SPF Seniorernas Eva Eriksson och övriga seniororganisationer träffade idag statsministern och Folkhälsomyndigheten i en videokonferens angående Covid-19.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-23

Personer som är 70 år och äldre uppmanas att begränsa sociala kontakter. Råden gäller alla seniorer som är 70+, oavsett hur frisk man känner sig och de gäller tills vidare.

Begränsande men nödvändigt

– Statsministern, vice statsministern och FHM sa att detta är begränsande och långtgående, men nödvändigt. Eftersom det avlastar sjukvården i en tid då den kommer att bli extremt pressad, säger Martin Engman, SPF Seniorernas politiske chef som fanns på plats under mötet. SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström var också en av deltagarna.

Det var statsminister Stefan Löfven som kallat till mötet, där ordförande och kanslichefer från SPF Seniorerna, PRO och SKPF medverkade via nätet tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin och Folkhälsomyndighetens representant.

Extra utsatta

Seniorer är en extra utsatt grupp. Medelåldern för de som intensivvårdas för Covid-19 i Sverige är 62 år, och genomsnittsåldern för de 21 personer som avlidit till följd av virusinfektionen är 84 år. Ingen som avlidit i Sverige har varit under 67, meddelade Folkhälsomyndighetens expert Sara Byfors om under dagens videomöte.

För närvarande intensivvårdas 84 personer i Sverige för viruset. Den yngsta är 26 år. Och att även yngre personer intensivvårdas beror enligt Sara Byfors troligtvis på att den inledande smittspridningen i Sverige till stor del skedde bland yngre personer.

Alla kan bidra

Men äldre är den grupp som drabbas hårdast. Och genom att undvika att utsätta sig för smitta bidrar man man både bidra till sin egen säkerhet, och till att avlasta vården.

– Det gläder mig att våra medlemmar undviker sociala kontakter och därmed tar ansvar för sig själv och sina medmänniskor. Jag är imponerad, stolt och glad över all den tid som läggs ner och den solidaritet som nu visas varandra, sade SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Stöd till digitalisering

Hon påpekade att förbundet känner ansvar även för de seniorer som inte är medlemmar. Och hon efterlyste stöd till seniororganisationerna för att öka den digitala kompetens hos seniorer.
– Med teknikens hjälp kan vi minska den ofrivilliga ensamheten och tristessen i isoleringen

Tips på aktiviteter

SPF Seniorerna har tagit fram tipslistor för vad man kan göra för att sysselsätta sig och för att hålla kontakten med andra utan att träffas fysiskt. Förbundet har också startat en Facebookgrupp där alla seniorer som vill är välkomna att gå med.

Enligt uppgift tar FHM fram ett faktablad om Covid-19 och äldre som snart ska kunna laddas ner från FHM.se.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas