Fritt fram för 500 personer i publiken
Nyheter

Fritt fram för 500 personer i publiken

15 oktober är det nya datumet som gäller för höjningen av antalet personer som får närvara tillsammans på en sammankomst. Då får maximalt 500 personer samlas samtidigt för att närvara vid kultur- och idrottsevenemang.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-29

Det meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och demokratiminister samt minister för idrottsfrågorna Amanda Lind, (MP) på en pressträff under tisdagen.

 Begränsningen av folksamlingar på max 50 personer ligger kvar men arrangemang med sittande publik ska få ta emot upp till 500 personer från och med 15 oktober.

 Tidigare i höst kom beskedet att gränsen skulle höjas till 500 redan 1 oktober men den ökade smittspridningen gjorde att det sköts på framtiden. Men nu är det alltså 15 oktober som gäller.

Beslutet kan ändras igen

-Det här är ett viktigt besked, även om jag förstår att det inte löser alla problem, säger Mikael Damberg.

Sen kan även det beslutet ändras om det visar sig att smittspridningen tar fart i fel riktning.

De nya reglerna innebär att den sittande publiken ska hålla en meters avstånd till varandra. Personer i samma sällskap får dock sitta bredvid varandra.

Regeringen kommer också på torsdag (1/10) att besluta om att ta bort regeln om att kaféer och restauranger inte kan ha framträdanden om fler än 50 personer befinner sig i en lokal.

-Vi kommer då till rätta med den ologiska regeln att om 200 personer sitter och äter i samma lokal och någon sedan börjat uppträda, så måste nästan alla lämna, säger Amanda Lind (MP).

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas