Gallerior kan stängas med nya pandemilagen
Nyheter | pandemilagen
Lena Hallengren och Ibrahim Baylan på måndagens pressträff.

Gallerior kan stängas med nya pandemilagen

Regeringen vill att den nya pandemilagen träder i kraft redan 10 januari. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på måndagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-28

– Länsstyrelserna kommer att få en budgetförstärkning för att kunna hantera detta så snart som möjligt. Den som bryter mot bestämmelser om att inte vistas på allmän plats kan dömas till böter, säger Lena Hallengren.

Tidigare var tanken att den nya lagen skulle träda i kraft i mitten av maj men nu föreslås den alltså gälla från 10 januari. I dag lämnar regeringen in förslaget på en tillfällig pandemilag till lagrådet och enligt planen ska lagen gälla till och med september.

Den nya lagen kommer bland annat att göra det möjligt att stoppa fester i uthyrda lokaler samt att begränsa möjligheten att vistas på allmän plats.

Kan besluta om stängning

– Pandemilagen ger oss möjlighet att se till att trängseln motverkas. Det ger oss verktyg att gå vidare och anpassa reglerna. Det kommer att komma mer viktig information om anpassade regler för kultur, idrott- och andra allmänna verksamheter, säger näringsministern Ibrahim Baylan (S) på pressträffen.

Många har upprörts över att stora mängder människor har trängts i gallerior och butiker under pandemin.

– Reglerna kommer att ställa krav på minskad trängsel och om dessa inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden och ytterst stängning. Det handlar om vissa typer av handelsplatser, exempelvis gallerior och varuhus där risken för smittspridning bedöms som hög och där det förekommer väldigt mycket trängsel, säger näringsministern.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas