Gratis coronatester under 2021
Nyheter | coronatester
Lena Hallengren.

Gratis coronatester under 2021

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner har tecknat ett nytt avtal om masstestning för covid-19 under 2021. "Vi lägger grunden för goda och långsiktiga förutsättningar för en fortsatt storskalig testning och smittspårning. Det är en viktig angelägenhet för Sverige", säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på fredagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-20

Staten, regionerna och andra aktörer har under året samarbetat för att öka testning och smittspridning och jämfört med i våras har testningen tiofaldigats. Förra veckan provtogs drygt en kvarts miljon svenskar för covid-19 och totalt har tre miljoner tester för covid-19 utförts.

– Det har varit möjligt inte minst tack vare den överenskommelse som staten tecknade med SKR i juni, säger Lena Hallengren.

Och med förvärrat läge i coronapandemin och nya åtgärder för att försöka bromsa smittspridningen kommer alltså beskedet om ett nytt avtal om fortsatt storskalig testning. Det gäller för hela 2021 om riksdagen godkänner regeringens budgetförslag på två miljarder kronor för testning och smittspårning.

Testerna ska alltså vara gratis eftersom staten ska stå för kostnaderna.

– Staten ska ersätta regionerna månadsvis med ett schablonbelopp per PCR-test, respektive serologiskt test, baserat på antalet genomförda tester, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP)

Inga besked om prioritetsordning för testerna gavs på pressträffen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas