Stefan Löfven om de nya restriktionerna: Läget är mycket allvarligt
Stefan Löfven.
Nyheter | coronapandemin

Stefan Löfven om de nya restriktionerna: Läget är mycket allvarligt

”Läget är mycket allvarligt” Det meddelar statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff om coronaläget i Sverige då beskedet kom att fler regioner ska omfattas av de skärpta råden.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-03

Han berättar också att de skärpta råden numera innefattar även Halland, Örebro och Jönköpings regioner. Det innebär att sju av tio svenskar omfattas av råden.

-Det vi gör nu avgör om vi kan fira Lucia, vilken sorts julfirande vi kommer att få, säger Stefan Löfven.

Med på tisdagens (3/11) presskonferens var även socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

De skärpta råden innebär i stora drag att man ska avstå fysisk kontakt med människor man inte bor med. Man ska avstå från kollektivtrafik och andra platser där trängsel kan uppstå och jobba hemifrån om det går.

Smittspridningen går åt fel håll

Dessutom införs nu regler på restauranger för hela Sverige att man får vara max åtta personer i ett sällskap vid samma bord. Publik på restauranger där man till exempel har musikunderhållning eller visar sport måste sitta ned.

Anledningen till de skärpta råden är givetvis att smittspridningen i Sverige går åt fel håll och att det skiljer sig åt i olika delar av landet.

– När många människor gjorde uppoffringar i sin vardag i våras såg vi effekt. Vi vet vad det betyder när vi följer rekommendationer och tvättar händerna noggrant. I vården hjälpte vi vårdens medarbetare så att de till slut kunde mäkta med. Vi behöver göra det, nu måste man skärpa sig, inte bara för sig själv utan för varandra och för Sverige. Vi vet hur farligt det här är och hur skadligt det är för jobb och ekonomi, säger Stefan Löfven.

Vädjar till alla att följa råden

Alla tre på pressträffen vädjar till alla att följa rekommendationerna.
– Varje svensk har ett skarpt ansvar att följa råden, säger Hallengren.

Johan Carlson betonar hur viktig testningen är.
– Testningen har inte genomförts av regionerna på ett tillfredsställande sätt under våren och i dagens läge måste regionerna göra allt för att detta inte ska upprepas. Många närmar sig nu taket för testkapaciteten och därför måste man utöka testkapaciteten. Folkhälsomyndigheten kommer även fortsättningsvis att ställa stora externa resurser till förfogande, men den egna mobiliseringen av resurser är helt nödvändig, säger Johan Carlson.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas