Tuffaste restriktionerna hittills
Nyheter | Upptrappning

Tuffaste restriktionerna hittills

Munskydd, alkoholstopp och inställd mellandagsrea. Regeringen utökar, förlänger och skärper en lång rad restriktioner. Här är det som gäller.

Jan Arleij
Publicerad 2020-12-18

– Regeringen ser med stor oro på smittspridningen. Därför måste restriktionerna skärpas ytterligare, sa statsminister Stefan Löfven (S) när de nya restriktionerna presenterades på en pressträff på fredagseftermiddagen (18/12).

Tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin (MP), socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gick Stefan Löfven ut med en rad nya besked:

Från och med julafton och i första hand till den 24 januari får inte fler än fyra personer vara i sällskap på restauranger. Förut har maxantalet varit åtta personer.

Alkoholförsäljning upphör från klockan 20.00, istället för 22.00. Den förändringen ska ut på remiss innan den träder i kraft på julafton.

Munskydd

I kollektivtrafiken rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten att munskydd används i vissa situationer ”där trängsel inte kan undvikas”.

– Då kan munskydd komma i fråga. Vi har studerat utvecklingen de senaste veckorna, och i de flesta lägen går det att välja att hålla avstånd. Men det återstår ett område, och det är arbetspendlingen, sa Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram riktlinjer för munskydd för arbetspendling och för resenärer på vardagar i kollektivtrafiken till ikraftträdandet som blir den 7 januari, fortsatte Johan Carlson, som också sa att i kommande riktlinjer kommer det att stå att trafikföretagen ska tillhandahålla munskydd.

Hålla ut

Gymnasieskolor måste fortsätta driva undervisning på distans, i första hand fram till den 24 januari.

All verksamhet som inte är nödvändig inom kommuner, regioner och stat stängs ner till samma datum, 24 januari. Det omfattar exempelvis museer, badhus, idrottshallar, gym och liknande verksamheter, sa Stefan Löfven och la till:

– Det här kan inte bli någon vanlig jul. Fira julen bara med de närmaste. Håll ut.

Kan stänga

Regeringens skärpningar gäller också köpcentrum och butiker. Det exakta maxantalet ska styras av storleken på lokalerna. Det blir upp till näringsidkarna själva att bedöma vad som då är rimligt.

Om tillströmningen blir så stor att trängsel kan uppstå måste kösystem utomhus inrättas.

– Om det inte får effekt kommer regeringen planera för att stänga ner de verksamheterna, sa Stefan Löfven.

Mellandagsrean

Folkhälsomyndigheten vill också att handeln ställer in mellandagsrean.

– Någon mellandagsrea ska inte förekomma vid några butiker i år, sa Johan Carlson. Det är en stark uppmaning.

– Följs inte de här åtgärderna finns alltså möjligheter till ytterligare skärpningar.

Jobba hemma

All icke-essentiell personal, alltså personal som inte måste befinna sig på arbetsplatsen, ska arbeta hemma under den kommande månaden, inskärpte Isabella Lövin.

– Alla som kan jobba hemifrån ska göra det. Det har gällt under lång tid. Många gör det, men smittspridningen fortgår och därför måste det bli ytterligare skärpning under den kommande månaden.

Lockdown

På en fråga från utländsk media om varför Sverige inte tar steget fullt ut och gör en total nedstängning av samhället svarade Stefan Löfven:

– En total nedstängning är också en mycket tung börda som vi inte tror att folket orkar med under någon längre tid.

Kan förlängas

Johan Carlson sa att det för dagen inte går att säga om de nya hårdare restriktionerna ska gälla också efter den 24 januari.

– Det går inte att utesluta.

Socialministern markerade att om dagens åtgärder inte efterföljs kan ny lagstiftning bli aktuell.

Jan Arleij
Publicerad 2020-12-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas