Starka invändningar mot garantitillägg
Foto: Colourbox
Nyheter | Kritik

Starka invändningar mot garantitillägg

Regeringens förslag om garantitillägg har gått på pumpen. Nu sällar sig Pensionsmyndighetens generaldirektör till kritikerna.

Jan Arleij
Publicerad 2022-03-16

Det handlar om vad myndigheten ska skriva i sitt remissvar på regeringens promemoria ”Garantitillägg i bostadstillägget”, alltså det förslag som förhandlades fram mellan S, V och MP i samband med att Magdalena Andersson tillträdde som statsminister.

Pensionsmyndighetens styrelse har visserligen beslutat att tillstyrka regeringens förslag om garantitillägget.

Men det är inte utan invändningar och det sker till priset av en smärre överkörning av myndighetens generaldirektör Daniel Barr.

Reserverar sig

Daniel Barr är inte ensam om att reservera sig. Två ledamöter i styrelsen – Golnaz Hashemzadeh Bonde och Marcus Karlsson – har också ställt sig bakom tjänstemännens förslag till yttrande.

De personer i styrelsen som står bakom remissyttrandet är styrelseordförande Ingrid Burman med partipolitisk bakgrund i Vänsterpartiet, samt ledamöterna Anita Johansson, Eva Vestin, Sven-Erik Bucht med partipolitisk bakgrund i Socialdemokraterna, Tom Madell och Wendla Thorstensson med partipolitisk bakgrund i Centerpartiet.

Rättssäkerheten

Faktum är att redan det vinnande remissyttrandet är kritiskt till regeringens förslag.

– Motsvarande höjning av pensionerna kan åstadkommas avsevärt enklare, utan de nackdelar som förslaget innebär, och till lägre administrationskostnader inom ramen för nuvarande pensionssystem, skriver Pensionsmyndigheten.

– Vidare avviker förslaget från den nuvarande systematiken i socialförsäkringsbalken på så sätt att garantitillägget i balken definieras som bostadstillägg, men i sak är att likna vid garantipension. Detta skapar tolknings- och tillämpningsproblem, vilket äventyrar rättssäkerheten för enskilda.

Svårt att förstå

Daniel Barr och Pensionsmyndighetens tjänstemän anser alltså att den skrivningen är för mild.

Bland annat hade man velat ha med följande invändningar:

– Utformningen av garantitillägg i bostadstillägg avviker från pensionssystemets principer och gör ett redan komplicerat system svårare för den enskilde att förstå och svårare för Pensionsmyndigheten att informera om.

Daniel Barr.

– En så betydande principiell förändring i ett utpräglat långsiktigt system såsom pensionssystemet behöver föregås av en mer grundlig analys än vad som gjorts avseende behovet av förändringen och dess effekter för individer och för samhället.

Återstår att se hur mycket regeringen väljer att lyssna på kritiken. Löftet man ställt ut är att första utbetalning ska ske i augusti.

Kritiska seniorer

SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och RPG har samlat sig bakom ett gemensamt yttrande över förslaget om ett garantitillägg i bostadstillägget.

Man välkomnar att många med låg pension kan få ett tillskott snabbt, men förslaget går på tvärs mot flera grundprinciper i pensionssystemet. Effekten blir att det kommer att bli än mer olönsamt att arbeta ihop sin egen pension.

– Respektavståndet eroderas, precis som livsinkomstprincipen. Drivkrafterna till arbete minskar. Garantitillägget gör att vi går mot ett fullskaligt grundtrygghetssystem, skriver de tre seniororganisationerna i sitt remissyttrande.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-03-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas