Gott nytt år!
Nyheter | Aktiv förening
Foto: Colourbox

Gott nytt år!

På nyårsafton blir det fest i Luleå. Norrbottensföreningen SPF Seniorerna Åkerbäret ordnar nyårsfirande med mingel, middag och dans som avslutas med fyrverkerier på isen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-12-30

K-G Aasa är ledamot i styrelsen, en av arrangörerna och dessutom medlem i kvällens band.

Hur fick ni idén?
– Många som kommer på våra pubkvällar och andra arrangemang kommer ensamma. Jag började fundera på vad våra ensamma medlemmar gör på nyårsafton. De flesta svarade att de satt hemma framför teven med Grevinnan och betjänten. Vi har ordnat ett par danser under året som blivit uppskattade. Vad säger ni om att vi hittar på någonting med dans och supé? frågade jag och fick stort gensvar. Det var helt fantastisk. Vi har nittio matplatser som blev fullbokade på en gång och det står ett trettiotal i kö.

Vad ska ni göra under kvällen?
– Vi börjar med mingel med bubbel och välkomstsnittar, rökt renkött på tunnbröd. Därefter sätter vi oss vid dukade bord och äter nyårssupé – lammkött med rödvinssås och sedan pannacotta med färska bär och kaffe. Till maten blir det allsång och underhållning från scen.
Efter middagen tar vi en paus, och från klockan åtta är det insläpp för dans. Då kan vi vara totalt 200 personer. Jag har kompisar som musicerar och har själv hållit på med dansmusik i hela mitt liv, därför kan vi få musik med sex musiker i bandet och tre vokalister. Det blir dansmusik från 50-, 60- och 70-talet. Låtar som folk känner igen och har dansat till när de var unga. Så kör vi till halv tolv – då sjunger vi Auld Lang Syne innan vi går ut på isen för kommunens nyårstal och fyrverkerier.
– Det är många som bara sett fyrverkerierna från balkongen. Nu får de vara med på plats, i gemenskap med vänner.

Fler föreningar som firar nyår

Det är fler än Åkerbäret Luleå som insett hur trevligt det är att fira in det nya året tillsammans. SPF Seniorerna Nässjö i Jönköpingsdistriktet träffas klockan sju på nyårsafton i ODD-villan för att fira traditionsenligt nyår med skumpa och hummer. Och SPF Seniorerna Eken, Kalmar firar nyårsafton tillsammans med SPF Seniorerna Solvändan och PRO Färjestaden på Eken, också från klockan sju. SPF Seniorerna Robertsfors i Västerbotten firar också in det nya året, men lite i efterskott. Först torsdag 12 januari är det nyårsfest i samband med föreningens månadsmöte.

Dölj faktaruta

Det låter som en riktigt trevlig kväll.
– Det känns väldigt bra och vi har lagt ner oerhört mycket arbete på det här. Vi har till och med en logga som återkommer på allt från inbjudan till vinetiketterna.

Jag gissar att du rekommenderar andra föreningar att ta efter?
– Ja, jag har berättat om det här på distriktsordförandekonferensen och visat upp våra affischer och program. De tycker att det är helt fantastiskt.
– Just nu sitter jag och skriver ut repertoaren så att vi kan börja repetera inför det här. Vi vill ju att det ska låta bra, och det kommer det att göra. Vi har några av Luleås duktigaste musiker på scenen.

Text: Frida Andersson Johansson

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-12-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas