Grå tinningarnas charm hotad?
Nyheter
Grått hår har sin charm, men nu har man kommit på hur man kan hinidra håret från att bli grått Foto Colourbox

Grå tinningarnas charm hotad?

Vi lever som bekant allt längre. Nu tycks det som vi kan få behålla vår hårfärg allt längre också. En metod för att hindra att håret blir grått har upptäckts.

Publicerad 2013-05-07

Därför blir du gråhårig

Redan 2009 kom forskare i Tyskland och Storbritannien på att Väteperoxid, samma ämne som frisörer använder för att bleka håret, bildas naturligt i hårsäckarna när du blir äldre, Det är detta ämne som gör att håret tappar färg och blir grått eller vitt.

Nu har forskare vid Greifswald i Tyskland och Bradford i Storbritannien tagit fram en behandling med ett ämne som kallas PC-KUS, för personer som drabbats av sjukdomen vitilingo, där huden tappar pigment, skriver den amerikanska forskartidningen The Faseb Journal. Och behandlingen tycks även fungera för att hindra håret från att bli grått. Det framgår dock inte om behandlingen är förebyggande eller om det går att få tillbaka sin redan tappade hårfärg.

Medan forskarna framhåller hur bra det är att kunna hjälpa Vitilingo-drabbade, som ofta drabbas socialt av sin sjukdom, fokuserar medierna på att man snart kan ”behandla” grått hår – som ju är något de flesta av oss kan relatera till – utan att behöva färga eller tona det. Å andra sidan kan man diskutera om grått hår verkligen är någonting som behöver behandlas. Många trivs med sin naturliga silverton. Och på senare tid har vi till och med kunnat se ungdomar och rockstjärnor som medvetet färgat håret grått när de själva ännu inte hunnit få det gråa håret på naturlig väg.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas