Gravad lax och sillen mycket dyrare på julbordet
Foto: Getty Images
Nyheter | matpriser

Gravad lax och sillen mycket dyrare på julbordet

Julbordet fortsätter att bli dyrare och dyrare. Två klassiker som ökat kraftigt sedan förra julen är sillen och gravad lax. Det visar statistik över konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB).

Jan Hagberg
Publicerad 2023-12-05

Jämfört med förra året har priserna på sill ökat med 25 procent och för gravad lax är siffran 32 procent.

Det skriver TT och hänvisar till SCB och KPI som mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen.

Allra dyrast har apelsiner blivit som stigit med hela 72,3 procent. En del julmat, som till exempel skinka, blir också dyrare just i december. Däremot kan priserna på nötter, choklad och godis sjunka något.

Priserna på livsmedel ökade med 5,3 procent från december i fjol till oktober i år vilket är mer än priserna på alla varor och tjänster som steg med 3,1 procent.

Prisökningen på julmat från december 2022 till oktober 2023:

Apelsiner 72,3 procent  
Gravad/rökt fisk 32,2 procent   
Sillkonserver 25 procent   
Choklad 15,9 procent
Ägg 15,8 procent     
Konfektyr 9,2 procent    
Griskött 6,7 procent   
Nötter och torkad frukt 6,7 procent   
Brännvin 3,8 procent  
Färsk lax 1,4 procent   
Potatis 0,9 procent   

Källa: SCB

Jan Hagberg
Publicerad 2023-12-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas