Hallå där, Solveig Zander…
Solveig Zander, ny kraft i SPF Seniorerna. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Profil

Hallå där, Solveig Zander…

…som byter riksdagen mot SPF Seniorerna. Hur känns det?

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-01

– Bara bra, tack! Jag trivs väldigt bra med min betydligt lugnare tillvaro, även om jag växlar upp med att bli ordförande för min förening i SPF Seniorerna.

Du lämnade riksdagsuppdraget för Centerpartiet 2021, så du har varit pensionär i drygt ett år.
– Ja, jag slutade efter halva mandatperioden, vilket var planerat. Jag ville ha mer tid för familjen och hemmet.

Vad har du hunnit göra då?
– Nu har jag hunnit renovera på huset och till våren kan jag ägna mig åt trädgården och när det är sommar och man är på stranden så behöver jag inte sätta mig i solstolen med badlakanet över huvudet och prata i telefonen som hade en tendens att ringa väldigt ofta.

Känns det befriande?
– Ja, det gör det. Som riksdagsledamot jobbade man ju faktiskt nästan jämnt. Alltid mobilen i fickan och alltid svara… På så sätt har livet blivit helt annorlunda. Nu får maken och familjen plats på ett nytt sätt.

Kommer du att återgå till politiken?
– Nej, det tror jag inte.

Men du är alltså beredd att bli föreningsordförande i SPF Seniorerna?
– Ja, jag gick med i min förening hemma i Enköping direkt när jag blev pensionär, för jag ville se vad föreningslivet hade att erbjuda. Det visade sig vara jätteroligt och nu på årsmötet fick jag förtroendet att bli ordförande för SPF Seniorerna Enköping. Det ska bli jättekul!

Du har att leda 700 medlemmar. Vad driver dig?
– Jag gick med i SPF Seniorerna eftersom man lyfter viktiga frågor på ett bra sätt, allt från pensioner till att motverka digitalt utanförskap. Nu ska jag närmast läsa in mig på SPF Seniorernas handbok för pensionärsråd och bostadsfrågor. Samtidigt måste man vara medveten om balansgången mellan att inte vara partipolitisk men att samtidigt kunna driva på i äldrepolitiska frågor. En annan viktig drivkraft är förstås att jag får träffa så många trevliga människor.

Kan du tänka dig att jobba vidare också med något helt annat?
– Kanske det, kommer det något spännande erbjudande så är jag nog inte främmande för att yrkesarbeta igen.

Du satt med i riksdagens Pensionsgrupp från 2006 till 2020, 14 år! Saknar du frågorna?
– Ja, absolut. Det var väldigt intressant. Men jag fick och får fortfarande en del frågor från partiet om hur det funkar så alldeles har jag inte släppt det.

Just nu råder en intensiv debatt om till exempel garantitillägget som en del bedömare tror kommer att torpedera Pensionsgruppen. Vad tänker du om det?
– Pensionsgruppen är tåligare än man tror. Vi hade många hårda strider under den tid jag var med, men vi kom alltid ut med en gemensam överenskommelse. Så kan det nog bli den här gången också. Det kommer att visa sig.

Solveig Ellen Viola Zander

Född 15 februari 1955, socionom och sedan riksdagsledamot för Centerpartiet, 2006-2020, invald för Uppsala läns valkrets.

I riksdagen var hon ledamot i socialförsäkringsutskottet 2006-2020, och partiets ledamot i Pensionsgruppen.

Solveig Zander var även ledamot i ledamotsrådet 2012-2020 och ledamot i Riksrevisionens parlamentariska råd 2018-2019. Utöver dessa uppdrag var hon suppleant i bland annat civilutskottet, EU-nämnden, socialutskottet och trafikutskottet.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas