Hemtjänsten: Kriminell personal får enkelt nya jobb
Foto: Getty Images
Nyheter | Missförhållande

Hemtjänsten: Kriminell personal får enkelt nya jobb

Var tredje kommunanställd som tvingats bort på grund av brott eller grov misskötsel får nytt jobb inom ett år, ofta till högre lön.

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-23

Det kan handla om hemtjänstpersonal som stjäl smycken och pengar från äldre eller länsar läkemedelsskåpen i jakt på narkotikaklassade mediciner. Våldsamma och hotfulla personer som ansetts olämpliga för sitt arbete har fått sparken i ena kommunen – men hittar snabbt nytt jobb i kommunen intill.

Det visar en granskning av Expressen som har synat alla varsel och beslut om avsked som 71 västsvenska kommuner har fattat under perioden januari 2018-juli 2021.

Resultatet: var tredje – 51 av 155 – har fått jobb i en grannkommun inom ett år.

Tar inte referenser

Den vanligaste förklaringen är att rekryterande chefer inte gjort tillräckligt noggranna kontroller av de som ska anställas. Ibland har ingen referenstagning gjorts alls.

Detta trots att tydliga och noggranna rutiner finns för hur referenser ska tas. Expressens granskning visar att det i de fall referenstagningen över huvud taget har dokumenterats så finns stora brister.

Har ingen koll

Tomas Björck är arbetsrättschef vid Sveriges kommuner och regioner:

– Det är klart att man ska göra en seriös rekrytering och att referenstagning är viktigt. Men det är ingenting som vi varken utbildar eller har några skriftliga rekommendationer till våra medlemmar kring, säger han till Expressen.

– Vi har ingen bild, vi har ingen koll. Det ser olika ut hos våra medlemmar och man har säkert olika krav över landet.

Akut behov

Granskningen visar att avskedade personer får nya jobb genom att ange falska eller förvanskade referenser. Det kan handla om namn på chefer som slutat flera år tidigare eller tidigare kolleger i vänskapsrelation som inte har haft en ledande befattning och som kan gå i god för den nyligen avskedade personen.

– Ibland kan jag tänka mig att det är akut behov att det är dåligt med sökande och så, att man hoppar över att ta referenser, säger Tina Liljedahl Scheel, högste ansvarige för personalfrågor i Göteborgs stad.

Flera äldre

Expressen berättar om en lång rad drabbade, bland annat Alf Thorsson, 88, som blev bestulen på bland annat tre vigselringar under ett besök från hemtjänsten.

Stöldgodset hittades senare i ett kassaskåp hemma hos biträdet, då polisen sökte efter försvunna smycken från flera äldre inom samma hemtjänstenhet i Varberg.

Otäck känsla

Efter att polisen hittat de stulna smyckena hemma hos hemtjänstbiträdet stängdes hon av och avskedades ett par veckor senare i maj 2019.

Men redan då hade hemtjänstbiträdet fått ett nytt vårdjobb i Varberg. Denna gång som anställd inom region Halland.

– Det är en otäck känsla att bli bestulen av människor som ska vara snälla och hjälpa en, säger Alf Thorson.

 

Alla fick nya jobb

Här är tre av många exempel på nyanställningar efter uppsägningar på grund av brott.

  • Ett 36-årigt vårdbiträde i Hjo tvingades sluta efter att ha ertappats med att stjäla smycken från de äldre. Hon döms till dagsböter för grov stöld, där man satt ner bötesbeloppet för att hon förlorade sitt arbete vid avslöjandet. Vad domstolen inte visste var att hon en månad efter avskedet hade fått ett nytt jobb inom hemtjänsten i Tibro kommun.
  • Ett 38-årigt vårdbiträde fick sparken från sitt arbete i Varbergs kommun, efter att ha ertappats med att stjäla smycken från de äldre. Hon slapp fängelse för grov stöld med motiveringen att hon förlorat sitt arbete. Under avstängningen för brott fick hon ett nytt vårdjobb inom region Halland, där hon fortfarande arbetar.
  • En 37-årig undersköterska ertappades med att stjäla från de boende i Skövde kommun. Fem månader senare fick hon nytt jobb som undersköterska i Västra Götalandsregionen.

Källa: Expressen

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2022-05-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas