Hemtjänsthärva i Uppsala drabbar 500 äldre
Foto: Getty Images
Nyheter | Fusk

Hemtjänsthärva i Uppsala drabbar 500 äldre

Äldrenämnden i Uppsala har beslutat att häva hemvårdsavtalet med Attendo Sverige AB. 500 äldre med hemtjänst och hemsjukvård berörs.

Jan Arleij
Publicerad 2022-03-21

Orsaken uppges vara upprepade och allvarliga brister och avtalsbrott.

Eftersom Attendo har ett och samma avtal om hemvård med Uppsala kommun så berörs all hemtjänst och hemsjukvård som företaget bedriver inom kommunen.

De över 500 personer som får sin hemtjänst eller hemsjukvård från företaget ska nu få hjälp och stöd från kommunen att genomföra byte av utförare, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Ett annat sätt

Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden, säger till SVT att man under denna vecka kommer att lägga ett förslag om att hitta ”ett annat sätt att styra välfärden på i Uppsala kommun”.

Det är kommunens egen granskning som pekar på att Attendo begått omfattande välfärdsbrott. Företaget anklagas för att ha debiterat för hemtjänsttimmar som inte utförts.

Personer som har hemtjänst av företaget har helt enkelt inte fått den hjälp som de har rätt till enligt avtal enligt kommunen.

Eva Christiernin.

På en presskonferens i torsdags (17/3) gav kommunen besked om att avtalet med Attendo sägs upp med omedelbar verkan. Beslutet togs enhälligt i äldrenämndens arbetsutskott.

– Det rör sig om upprepade brister. Brukare har inte fått den tid man har rätt till: vissa delar är polisanmälda, säger Lenita Granlund, förvaltningsdirektör Uppsala kommun.

Ett antal personer

Andreas Koch, kommunikationschef på Attendo, säger att man har inlett en egen utredning.

– Vi konstaterar att antal personer i den lokala verksamheten har brutit mot Attendos interna regler. Det är personer som haft en oegentlig verksamhet där de fått en egen vinning för sitt agerande, säger Andreas Koch.

Andreas Koch.

– Det är djupt olyckligt att det har kunnat hända inom vår verksamhet.

Kommunen ska också utreda om kommunala tjänstemän kan ha varit inblandade i den misstänkta härvan, uppger P4 Uppland.

Ur ”Hemtjänstmaffian”

I boken ”Hemtjänstmaffian” beskriver journalisterna Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson hur ett stort antal hemtjänstföretag kastats ut från kommuner efter att de lurat kommunen på pengar på olika sätt.

Några exempel på bedrägerier inom hemtjänsten:
• Personal plockade ned ”blippetiketterna” från brukares hem för att kunna registrera besök som inte utförts. Betalat pengar till brukare mot att ingen hemtjänst utförts. Drabbade kommuner: Sundbyberg 2017, Täby 2018
• Tagit betalt för insatser som inte utförts, bland annat genom att registrera avböjda besök. Drabbad kommun: Stockholm 2014
• Registrerat besök på natten, vilket tyder på att blippetiketterna antingen har plockats ned eller att personalen bor hos brukaren. Drabbad kommun: Sundbyberg 2018
• Fakturerat för många timmar. Insatserna har registrerats i efterhand och inte hos brukaren. Drabbad kommun: Katrineholm 2020

Källa: ”Hemtjänstmaffian”

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-03-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas