Tullen: Seniorer beställer elchockvapen för att känna sig trygga
Marcel Gabara vid Tullverket.
Nyheter | Olagligt

Tullen: Seniorer beställer elchockvapen för att känna sig trygga

När tullen upptäckte en försändelse med ett 80-tal olagliga elchockvapen gjorde man ett överraskande fynd. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var 69 år.

Jan Arleij
Publicerad 2024-04-19

Två av beställarna var 84-åriga män. Den ene bosatt i Umeå och den andre på en mindre ö i Göteborgs skärgård.

– Överlag är beställarna av dessa elchockvapen äldre personer. Det är det som gör att dessa beslag sticker ut från det normala. Vi har inte sett något liknande tidigare, säger Marcel Gabara, en av förundersökningsledarna i ett pressmeddelande från Tullverket.

Enligt myndigheten uppgav flera av de äldre beställarna att de köpt elchockvapnen för att de känner sig otrygga.

En har uppgett att man inför en husvagnssemester i Europa ville ha möjlighet att skydda sig mot vägpirater. En annan förklarade köpet med behovet av att kunna försvara sig mot en eventuell anfallare.

Känner utsatthet

– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket.

Myndighetens beslag av elchockvapnen har varierat de senaste åren. 2021 beslagtogs 220 elchockvapen, 2022 hittades 56 stycken och förra året var det endast 29. Hittills i år har 133 stycken elchockvapen stoppats och försändelsen som upptäcktes på postterminalen i Malmö i mars står för en majoritet av dessa vapen.

Stefan Granath.

– Det är svårt att slå fast vad den här ökningen beror på men flera av de som beställt elchockvapnen säger att de sett reklam för dessa vapen i sociala medier. Så mycket tyder på att företagen och webbutikerna som säljer dessa vapen har inlett en annonskampanj, säger Stefan Granath.

Ingen av mottagarna medger att de visste att det är olagligt att importera och äga ett elchockvapen i Sverige.

Kan ge fängelse

Innehav och införsel av ett elchockvapen, eller så kallad ”stun gun” som det handlar specifikt om i det här fallet, kräver tillstånd.

Utan tillstånd gör man sig skyldig till vapensmuggling. Vid normalgraden är påföljden fängelsestraff i lägst 14 dagar och högst tre år. Vid ringa vapensmuggling finns böter på straffskalan. Vid grov vapensmuggling rör det sig om fängelsestraff i lägst två år och höst fem år.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-04-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas