Demenssjuk kvinna lurad av boendestödjare
Foto: Getty Images
Nyheter | Brott

Demenssjuk kvinna lurad av boendestödjare

En boendestödjare döms i både tingsrätt och hovrätt för att ha lurat en äldre demenssjuk kvinna på tusentals kronor.

Jan Arleij
Publicerad 2024-03-12

Händelserna utspelas mellan den 27 oktober 2020 till och med den 25 februari 2021. Den äldre kvinnan lider av demenssjukdom och är helt beroende av boendestödjaren för att kunna betala räkningar.

Boendestödjaren betalar hennes räkningar med kvinnans bankdosa, men också egna räkningar.

Detta har enligt dom i tingsrätten skett vid 13 tillfällen.

Inkassoskuld

Den 35-åriga boendestödjaren genomförde på så sätt överföringar till sitt eget bankkonto, betalade sin egen bostadshyra och dessutom en inkassoskuld på 66 600 kronor.

Bedrägerierna upptäcktes när en annan boendestödjare tog med den äldre kvinnan till banken för att se över internettransaktionerna som skett från hennes bankkonto, rapporterar Dagens juridik.

Uteslutet

Tingsrätten uppgav i sin dom att det stod klart att den äldre kvinnan inte vet hur en bankdosa fungerar och att det därför är uteslutet att det är hon som genomfört dessa transaktioner.

”I de fall flera överföringar har skett under en och samma dag anser tingsrätten att de ska ses som en brottsenhet eftersom tidssambandet mellan transaktionerna gör att det är naturligt att betrakta dem som ett brott. Det har skett överföringar elva olika dagar.” skrev tingsrätten som därmed fastställde elva fall av bedrägeri.

Påföljden bestämdes till villkorlig dom och 6 000 kronor i dagsböter. Dessutom ska hon betala 66 615 kronor i skadestånd till den äldre kvinnan.

Fastställer domen

Domen överklagades till hovrätten men som nu fastställer tingsrättens domslut utan några ändringar.

”Den prövning som hovrätten har gjort av bevisningen och av de rättsliga frågorna har lett till att hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömningar. Den överklagade domen ska därför fastställas utan några ändringar”, skriver Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Jan Arleij
Publicerad 2024-03-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas