Hjärtsvikt minskar bland seniorer, men ökar bland unga vuxna
Hjärtsvikt minskar bland seniorer Foto Colourbox
Nyheter | Ökar bland unga vuxna

Hjärtsvikt minskar bland seniorer, men ökar bland unga vuxna

Forskare vid Sahlgrenska Akademin ser en nedåtgående trend för hjärtsvikt bland personer mellan 55 och 84 år.

Publicerad 2013-08-21

– Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom där det är livsviktigt med rätt behandling. Oförklarlig andfåddhet och uttalat dålig kondition, särskilt om den är nytillkommen, bör väcka misstankar och leda till vidare utredning, säger Annika Rosengren.

Hjärtsvikt kallas det när hjärtats pumpfunktion är skadad och inte fungerar som den ska. Tillståndet kan leda till andfåddhet och dålig kondition och misstas ibland för astma eller luftrörskatarr, framför allt hos yngre personer. Hjärtinfarkt och högt blodtryck ligger ofta bakom hjärtsvikt hos äldre. Bland seniorer fanns det flest fall av hjärtsvikt i mitten av nittiotalet, men sedan dess har situationen förbättrats. Både hjärtinfarkt och högt blodtryck kan förebyggas.

Däremot ökar risken för hjärtsvikt bland personer så unga som 18-45 år. I gruppen 18-35-åringar har risken ökat med 50 procent mellan 1987 och 2006, och forskarna kan inte riktigt säga varför. En del av ökningen kan bero på diabetes, fetma, missbruk eller ärftliga anlag för klaffel och hjärtmuskelsjukdomar men många av dem som drabbats är till synes friska.

– Av alla fall av hjärtsvikt är bara en procent under 45 år men om trenden med en stigande risk för hjärtsvikt hos de yngre fortsätter, kan det bli ett stort problem i framtiden, säger Annika Rosengren, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

I gruppen 45-54-åringar har risken för att drabbas för hjärtsvikt inte ändrats nämnvärt på senare tid.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas