Hoppet ute för pensionärsrabatt
Nyheter | Nobben
Foto: Niklas Alm

Hoppet ute för pensionärsrabatt

Arlanda Express backar inte om pensionärsrabatten. Det finns heller inget i gällande avtal som binder snabbtåget att ta särskild hänsyn till pensionärer.

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-28

Det är budskapet i ett svarsbrev från AIAB – Arlandabana Infrastructure AB – som nu kommit till pensionärsorganisationerna.

I början av april protesterade förbundsordförandena Christina Rogestam (SPF Seniorerna), Christina Tallberg (PRO), Jöran Rubensson (SPRF) och Berndt Holgersson (RPG) mot att pensionärsrabatten hade slopats.

I ett öppet brev skrev man att det strider mot den överenskommelse som staten har ingått med A-Train AB som äger och driver Arlanda Express.

Håller inte med

Men det håller alltså inte AIAB, som ska bevaka statens rättigheter och skyldigheter när det gäller Arlandabanan, alls med om.

– Enligt avtalet med A-Train AB har de en skyldighet att differentiera färdavgifterna för Arlanda Express med hänsyn till servicenivå, skilda reseändamål och resandegrupper samt att erbjuda en prisvärd service för bland annat arbetspendlare. Mer specifikt än så är inte avtalat, skriver AIABs verkställande direktör Ulf Lundin i brevet till SPF Seniorerna och ytterligare tre pensionärsorganisationer.

”På lika villkor”

Även Arlanda Express/A-Train AB har skickat ett skriftligt svar till organisationerna. I brevet försöker man motivera varför pensionärsrabatten plötsligt försvann i januari och heller inte kommer att återinföras.

– Precis som flygbolagen vill vi hellre ge rabatter som riktar in sig till så många som möjligt på lika villkor, än rabatter som är olika utformade för olika grupper, skriver VD Per Thorstensson.

90 dagar i förväg

Bolaget hävdar att man istället har infört sin ”mest generösa rabatt någonsin”.

– Det är en så kallad boka tidigt rabatt och bygger på att priset blir billigare ju tidigare man köper biljetten. Bokar man 90 dagar innan avresa får man upp till 45 procents rabatt, skriver Per Thorstensson.

Billigare för studenter

Priset för att ta sig från Stockholms Central till Arlanda med snabbtåget Arlanda Express är 280 kronor enkel resa, sedan i januari alltså även för pensionärer. Innan rabatten togs bort i vintras kostade resan nästan hälften så mycket: 150 kronor, en rabatt på 46 procent.

Enligt AIAB har Arlanda Express differentierade avgifter för arbetspendlare och för barn, ungdomar och studerande.

Gör som SAS

Varför ger ni rabatt till ungdomar och studenter men inte till pensionärer?

– Vi har valt att följa SAS när det gäller ungdomspriset. SAS har idag kvar ungdomspris till 26 år och vi har valt att göra detsamma. SAS har heller ingen pensionärsrabatt utan använder kampanjpriser i sin breda kommunikation, säger Per Thorstenson till senioren.se.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas