Nyheter

Ännu en pensionärsrabatt försvinner

Från och med idag försvinner pensionärsrabatten på ArlandaExpress. - Jag är besviken på hur de agerar, säger SPF Senioren Berndt Holmer.

Jan Arleij
Publicerad 2016-01-14

Igår kunde en pensionär lösa en enkel biljett på snabbtåget mellan Arlanda och Stockholms central för 150 kronor.

Idag kostar resan 280 kronor.

– Det är en kraftig höjning som man måste ifrågasätta rimligheten i. Det handlar om ju om en fördubbling, säger Berndt Holmer.

– Sen är det märkligt att informationen till kunderna om försämringen har varit obefintlig. Det tycker jag är mycket dåligt av bolaget.

Per Thorstenson är VD på A-Train AB/Arlanda Express.

– Vi ser idag att pensionärer i större utsträckning än tidigare kan dra fördel av våra ordinarie erbjudanden som att åka två för 300 kronor.

Men en pensionär som åker ensam måste alltså betala ordinarie pris, vilket är nästan dubbelt upp mot den pensionärsrabatt som ni har haft hittills?
– Jo, men samtidigt är det så att våra rabatter är i harmoni med flygbolag, taxi och bussar, säger Per Thorstenson som också hänvisar till att Flygbussarna tog bort pensionärsrabatten 2015.

Varför gör ni höjningen, förutom att tjäna pengar?
– Att ha en enkel pris och rabattstruktur är viktigt. Vi har sett att med fler utländska besökare som kommer till vårt land så skapar pensionärsrabatten vissa oklarheter eftersom pensionsåldern varierar i olika länder.

Alla fyrtiotalister har nu passerat 65 år. Tänker ni att allt fler pensionärer har råd att betala ordinarie pris?
– Hälften av alla som reser med Arlanda Express idag reser på en rabatterad biljett. Vi kommer att erbjuda ännu fler rabatterade biljetter 2016 som riktar sig till alla resenärer – inte enskilda grupper. Jag är säker på att många pensionärer kommer att kunna dra fördel av de rabatter som redan finns idag och de nya som kommer.

Hur kommenterar du att ni inte i god tid har informerat om den förestående förändringen, exempelvis på er hemsida?
– Vi uppdaterar våra priser så fort de träder ikraft vilket var idag. Alla utan undantag som köpt en biljett tidigare åker på den utan att påverkas av prishöjningen. Köpt är köpt.

Berndt Holmer har vänt sig till styrelsen för SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt med sin kritik mot förfarandet att göra en så kraftig prishöjning och utan att informera om den i förväg.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-01-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas