Nyheter

Hundratusentals kvinnor har låga pensioner

"Vi säger inte att man måste lägga ner pensionssystemet, men vi kräver att man ser över ett system som inte levererar vad det utlovat."

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-06

– Vi har jobbat kontinuerligt väldigt effektivt de sista åren, för att faktiskt synliggöra och tydliggöra hur pensionssystemet slår över åldersgrupperna. Det vi kan konstatera är att de som har de sämsta pensionerna, det är kvinnorna. Det finns kvinnor som får ut 7600 kronor i månaden. Och många av dem som får 9000 kronor har jobbat i 40 år som undersköterska i vården. Garantipension gäller inte hundra eller tusen kvinnor, det är uppemot 350 000 kvinnor i vårt land som har så låg pension”, sade Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande när hon tillsammans med bland andra Christina Tallberg, förbundsordförande i PRO, bjudits in för att tala om pensioner på ett möte ordnat av Feministiskt initiativ.

Går miste om miljarder

– De avgifter som arbetsgivarna betalar in, de är för låga, sade Gudrun Schyman.

– Inte bara det. De avgifter som betalas in av arbetsgivarna för löner över 40 000 de går inte in i pensionssystemet, utan direkt in i statens kassa. Det rör sig om flera miljarder kronor, sade Eva Eriksson.

Tomma löften

Pensionsgruppens slutna arbete fick sig en känga, både genom den dåliga insynen och genom att enskilda partiers pensionslöften inte betyder någonting om de inte är förankrade i pensionsgruppen.

Arbeta till 75

– Vi säger inte att man måste lägga ner pensionssystemet, men vi kräver efter tjugo år att man ser över ett system som inte levererar vad det utlovat.

Hon menade att det man nu håller på med i form av höjda bostadstillägg och annat är att lappa och laga, men det behövs mer. Och att den som idag börjar jobba som 28-åring måste arbeta till 75 för att få 58 procent av slutlönen i pension.

Lönerna måste också ses över

– Det räcker inte med pensionerna. Även arbetsmarknaden måste ta tag i de här frågorna. Hur ska vi få upp lägstalönerna för kvinnor? Om kvinnor på arbetsmarknaden har mycket lägre lön så kommer de ju få lägre pensioner.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas