Boende | Nyheter | Bostad

Hyresvärdarnas inkomstregler hinder för pensionärer

Höga inkomstkrav kan sätta käppar i hjulet för äldre som vill flytta till hyresrätt.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2015-06-12

Inte nog med att hyran för en nybyggd eller renoverad bostad ofta är hög. För att alls få hyra krävs inte sällan en inkomst som vida överstiger en normal pension. Och det gäller inte bara privata värdar.

Bostadsbolaget i Göteborg vill till exempel att månadshyran ska uppgå till högst en tredjedel av bruttoinkomsten. Det betyder att den som vill hyra trean i markplan i Amhult på 87 kvadrat för 8971 kronor måste ha en inkomst på minst 26391 kronor i månaden. Kommunala Huge i Huddinge kräver att nya hyresgäster har månadsinkomster som är minst 3,5 gånger hyran. För pensionärer gäller 2,8 gånger hyran.
Månadshyran för en så kallad Plus 65-lägenhet med två rum och kök på 68 kvadrat i Flemingsberg är 6121 kronor. För att bo där behöver du alltså en månadsinkomst på 17 139 kronor.

Har du en lägenhet som saknar hiss eller på annat sätt är olämplig för dig hjälper det inte att du betalat hyran prickfritt i alla år, om din pension är för låg. Vill du byta till en bättre lämpad lägenhet så råkar du nämligen ut för de nya inkomstkraven. Samma sak om du flyttar från villa till hyresrätt.
För MKB i Malmö räcker det dock att du har en inkomst som är 1,5 gånger hyran. Och i Stockholm sänkte den nya majoriteten i Stadshuset inkomstkraven hos allmännyttan vid nyår. Nu räcker det att du har vad som räknas som existensminimum kvar när hyran är betald. För 2015 är det 4 675 kronor.
Först måste du dock hitta en lägenhet till rimligt pris. »Hyresmarknadens bristande funktion medför att ett eventuellt hyresalternativ i regel handlar om nyproducerade lägenheter med förhållandevis höga hyror, vilket också kan tala för kvarboende«, står det i Finansdepartementets rapport.

Text: Frida Andersson Johansson

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2015-06-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas