”Inget autogiro efter 65”
Nyheter | Ålderism
65-åring för gammal för autogiro Foto Colourbox

”Inget autogiro efter 65”

När Lars Skoglund ville börja betala sin pensionsförsäkring hos AMF Pension med autogiro fick han nej. Autogiro var för dem under 65.

Publicerad 2012-10-30

Lars Skoglund från Lidingö har tidigare betalat in till sin pensionsförsäkring med engångsbetalningar. I våras ville han övergå till att göra betalningarna med autogiro.

– Det var inga problem vid en första kontakt men efter en koll med en kollega ändrade sig min kontaktperson och sa att det inte gick med autogiro efter fyllda 65 år. Jag blev så perplex att jag bad att få ett skriftligt besked, säger han i ett brev till Veteranen och SPF.

Något skriftligt besked kom aldrig. Så smångingom fick Lars Skoglund via telefon höra att AMF Pension inte köpt in någon autogirotjänst för sparare över 65. Trots flera brev fick han dock aldrig svar på varför man inte gjort det.

– Jag måste säga att det var mycket skickligt av AMF att undvika och svara på varför just 65 år är en gräns. Samtidigt som jag undrar om det finns något säkrare sätt för ett företag att få in pengar på än via autogiro, skriver Lars Skoglund.

Lars Nilsson, ansvarig för SPFs program mot ålderism, skrev till AMF Pensions nytillträdde vd Johan Sidenmark med anledning av det inträffade. Lars Nilsson påtalade att en myndighet eller företag som erbjuder tjänster eller varor till alla utom till dem som uppnått en viss ålder gör sig skyldiga till åldersdiskriminering, enligt den nya lag som ska börja gälla 2013.

”Sveriges Pensionärsförbund har ett brett och långsiktigt program för att bekämpa ålderism i alla dess former i samhället. Från SPF förväntar vi oss därför att AMF snarast uppfyller Lars Skoglunds önskemål om att få använda autogiro.”

Lars Nilssons brev fick effekt. Johan Sidenmark svarade att just Lars Skoglunds pensionsförsäkring var framtagen för personer med avsikt att pensionera sig vid 65 års ålder, och att den därför inte hade anpassats för annat sparande.

– Vi kommer nu att titta på om vi framöver har möjlighet att erbjuda våra kunder att fortsätta att betala via autogiro även efter det att man fyllt 65 år, säger Johan Sidenmark i sitt svar.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas