Arboga anmäls för åldersdiskriminering
Arboga anmäls för åldersdiskriminering på grund av en övre åldersgräns i en enkät Foto Colourbox
Nyheter | Ålderism

Arboga anmäls för åldersdiskriminering

En enkät till invånare i Arboga delas ut till personer mellan 18 och 84 år. Den övre åldersgränsen är diskriminerande, menar anmälaren.

Publicerad 2013-04-10

Det år Bärgslagsbladet Arboga Tidning som rapporterar om anmälan av Arboga kommun till Diskrimineringsombudsmannen. Anmälaren, miljöpartisten Susanne W Linde, anser att även äldre personer måste har ätt att dela med sig av sina åsikter om kommunens service.

Arboga kommuns enkät är långt ifrån den enda som inte tar hänsyn till äldre personers åsikter. Tvärt om är övre åldersgränser snarare regel än undantag, och gränsen brukar vara lägre än 84. Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning utförs till exempel bara bland personer mellan 16 och 79 år, trots att risken att utsättas för våld av anhöriga och vårdare ökar rejält med stigande ålder.

– Brottsförebyggande rådet har för närvarande inget pågående uppdrag att utreda brottslighet som omfattar äldre personer, svarar Monica Landergård, pressekreterare, på Veteranens fråga om varför man inte frågar personer äldre än 79 om deras upplevelser av hot och trygghet.

Inte heller ett av Sveriges mest kända undersökningsföretag, TNS Sifo, bryr sig om att undersöka åsikter och beteendemönster hos personer över 79 i sina så kallade Orvesto-undersökningar av svenskarnas medie- och konsumtionsvanor. Undesökningarna rör endast personer mellan 15 och 79, och då har ändå den övre åldersgränsen höjts från 75 efter att bland annat Veteranens förre chefredaktör Ingrid Lindgren protesterat. Yrkesarbetande svenskar i Orvestos undersökning räknas bara de som är under 65. Med tanke på att allt fler förväntas leva till 100-årsåldern eller ännu längre, och alltså har minst 20 år kvar efter 79, så kan man fråga sig varför gränserna finns där.

Återstår att se om Diskrimieringsombudsmannen tar sig an fallet, och vad utslaget blir. Fälls Arboga kommun för åldersdiskriminering kan det få till följd att fler undersökningar måste omfatta även äldre personer.

Som exempel kan nämnas att riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), Hans Blix, känd talare och före detta chef för FN:s vapensinspektörer i Irak, författaren, regissören och politikern Jörn Donner och författaren Kerstin Ekman är samtliga över 80.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas