IT-seniorer: Kontanter måste finnas kvar
Foto: Motorolka / Colourbox
Nyheter | Kontanter

IT-seniorer: Kontanter måste finnas kvar

Många äldre står helt utanför det digitala samhället. Därför ställer sig SeniorNet bakom kontantupproret.

Jan Arleij
Publicerad 2018-09-20

Det kan tyckas lite märkligt eftersom föreningen verkar för att seniorer ska lära sig IT och kunna ta del av de möjligheter som digitaliseringen för med sig, skriver SeniorNet Sweden i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är en väl grundad insikt om att många äldre står helt utanför det digitala samhället och att en övergång till enbart digitala betalningslösningar kan få stora konsekvenser för dessa personer, säger styrelsens ordförande Rose-Marie Frebran.

– Vi finns till för dessa äldre och tar deras oro på stort allvar.

Mycket svårare

Organisationen SeniorNet hjälper tusentals seniorer med att kunna använda sina smarta telefoner, datorer, plattor eller annan digital utrustning för att exempelvis ringa, mejla, spela och hitta information.

– Men det är mycket mer komplext att praktiskt lära ut hur man betalar sina räkningar av sekretess- och säkerhetsskäl, säger Rose-Marie Frebran.

Kontantupproret

Bakom initiativet till Kontantupproret står Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson, som tidigare varit Sveriges rikspolischef och landshövding i Östergötland.

Kontantupproret tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel vid sidan av alternativa lösningar. Kontantupproret anser att frågan om kontantförsörjningen ska behandlas i en demokratisk process och inte överlåtas åt det privata banksystemet att besluta om. Kontantupproret anser också att en offentlig aktör ska stå som garant för att kontanter ska vara tillgängliga i hela landet.

Dölj faktaruta

SeniorNet Sweden framhåller att man stödjer den tekniska utvecklingen som sker inom olika digitala betalningssystem, men anser också att det måste finnas flera möjligheter för de som ännu inte klarar av eller har tillgång till digitala lösningar.

– Vi arbetar intensivt med att stötta äldre med att lära sig IT, men när det kommer till betalningar stödjer vi Kontantupprorets initiativ att rädda kvar kontanter. Det måste finnas alternativ till digitala betalningslösningar, säger Rose-Marie Frebran.

Rose-Marie Frebran.

SeniorNet Sweden

Föreningens idé bygger på att seniorer lär seniorer digital kommunikation och internet.

SeniorNet Sweden består idag av 45 lokala klubbar, som har ett utbud av och kurser, cirklar, informationsträffar, öppna verkstäder, ”mobiljuntor” och internetcaféer.

Föreningen som bildades 1997 har idag 9 000 medlemmar.

Dölj faktaruta

En lång rad organisationer stöttar redan Kontantupproret. SPF seniorerna, PRO, Hela Sverige Ska Leva, Sveriges Hembygdsförbund, Sveriges Konsumenter, Torg och Marknadshandlarnas Ekonomiska Riksförening och Småföretagarnas riksförbund hör till dem.

Jan Arleij
Publicerad 2018-09-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas