Kassagirot läggs ner – drabbar främst äldre
Foto: Getty Images
Nyheter | nedläggning

Kassagirot läggs ner – drabbar främst äldre

Förra året betalades 200 000 räkningar kontant över disk. Nu läggs det statligt subventionerade Kassagirot ner. Vilket drabbar främst äldre.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-08-18

Yvonne Larsson i Ludvika betalar räkningarna åt sin mamma och för henne kommer det att innebära problem.

– Hon är ju 97 år och att krångla med henne och försöka få till något annat fungerar ju inte, säger Yvonne Larsson till Sveriges Radio Ekot, som även har pratat med butikschefen på ett spelombud i centrala Stockholm.

Enbart i den butiken är det 200 personer som betalar sina räkningar kontant över disk. En möjlighet som alltså försvinner nu i september.

– Det är framför allt tråkigt för de äldre då inte många har sina räkningar på autogiro, så det är de äldre som drabbas mest av det här, enligt butikschefen.

Läs också: Åtta av tio svenska vill kunna betala med kontanter även i framtiden

Kassagirot är den enda tjänst som staten subventionerar där du kan betala räkningar kontant i vissa butiker, spelombud, bensinstationer och liknande.

Företaget Clearon, som driver Kassagirot, lade ner 300 av 460 ombud för tre år sedan. Nu läggs resten ner och enligt Post- och telestyrelsen finns det i dagsläget ingenting som kommer att ersätta.

Är inte längre lönsamt

Clearons vd Lars Påhlson har inte velat ställa upp på muntliga intervjuer med Sveriges Radio Ekot eller Dagens Nyheter utan har svarat via mail.

Han skriver att Kassagirot läggs ner för att det inte längre är lönsamt.

Dagens Nyheter har även pratat med finansmarknadsminister Max Elger (S) och han säger så här till tidningen:

– Min allra första känsla är att det är väldigt bekymmersamt att Kassagirot lägger ner den här tjänsten. Historien är att den tidigare borgliga regeringen valde att lägga ut den här tjänsten på ett privat bolag och det bolaget har nu valt att lägga ner denna verksamhet. Självklart illustrerar det en av riskerna med privatiseringen.

”Är en ny situation”

När Dagens Nyheter påpekar att socialdemokraterna suttit i regeringsställning i åtta år utan att ha agerat svarar han så här:

– Det här är en arbetsuppgift som har sköts och alltjämt sköts av ett privat bolag. Vi har inte haft någon stor anledning att bekymra oss vid det. Nu har vi fått nyheten att de avser att lägga ner, det är en ny situation och den måste vi adressera.

Enligt länsstyrelserna är det äldre, asylsökande och funktionsnedsatta som i första hand kommer att drabbas av nedläggningen.

En rapport från Länsstyrelsen i Dalarna och Post- och telestyrelsen visar också att det är svårt i nästan hela landet att kunna betala räkningar kontant över disk.

Finansmarknadsminister Max Elger menar att möjligheten fortfarande kommer att finnas kvar efter nedläggningen av Kassagirot. Bland annat kommer bankkontor fortfarande att kunna erbjuda tjänsten.

Det är dock långt ifrån alla bankkontor som hanterar kontanter. Enligt Länsstyrelsen erbjuder 763 bankkontor i Sverige räkningsbetalning över disk. Men endast 134 av dessa ger möjligheten att betala räkningar med kontanter.

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2022-08-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas