Jättekonferens: Var ska alla pensionärer hålla hus?
Nyheter | Världskonferens
Foto: Colourbox

Jättekonferens: Var ska alla pensionärer hålla hus?

Årets kanske hetaste och bredaste idémöte om äldres boende: Under två dagar i april kommer Chalmers i Göteborg att fyllas av många av landets viktigaste aktörer på det komplexa området.

Publicerad 2015-02-06

Bland dem SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam och äldreminister Åsa Regnér (S).

”Var ska alla pensionärer hålla hus?” är rubriken för den så kallade Seniorvärldskonferensen 2015 som arrangeras 21-22 april.

– Då ska vi gå på djupet, lyssna till nya idéer, mötas, diskutera och planera i ämnet ”Det goda boendet och livet som äldre”, säger initiativtagaren dr Petter Ahlström, som har samlat beslutsfattare inom offentlig och privat sektor, men också från den akademiska världen, seniororganisationer och privatpersoner.

– Vi behöver besjälas av nya tankar och idéer. Vi behöver tänka fram nya strukturer som klarar en kvalitativ och livsbejakande servicenivå för äldre, och vi behöver samarbeta mellan privat och offentlig sektor för kunna att skapa dessa framtidens boenden, säger Petter Ahlström som representerar CLA Sweden AB och som arrangerar tillsammans med Chalmers Tekniska högskola, Göteborgs Stad och Karlstad universitet.

Journalisten Annika Hagström kommer att vara moderator för konferensen. I ett förord till det välmatade programmet skriver hon: ”Hur vill vi leva och bo när den tredje åldern gör sitt intåg? När är det dags att börja tänka i nya banor? Det kanske är hög tid redan nu.”

Arrangörerna pekar på vad man ser som ett av grundproblemen som nu måste lösas:

”Trots att äldre idag har gott om pengar upplever flertalet inte någon större valmöjlighet. Det finns helt enkelt inte ett tillräckligt stort utbud av genomtänkta äldreboenden och servicefunktioner för att möta efterfrågan på livskvalitet som så många önskar och förtjänar.”

Bland många seminariedeltagare syns alltså SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam som ska tala under rubriken ”Seniorernas boendeförväntningar”, privatekonomen Jens Magnusson från SEB som ställer frågan ”Vem tar notan när världen och Sverige åldras?” och riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) som ska reda ut vad det är som skapar efterfrågan på boenden riktade mot äldre. Bland mycket annat.

Företagen EY och NAI Svefa är huvudsponsorer för konferensen, vars fokus är ”innovation, samhällsbyggnad och service”.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas