Hallå där, Petter Ahlström…
Nyheter | Hallå där

Hallå där, Petter Ahlström…

… mannen bakom Senior-Världs-Konferensen i Göteborg 21-22 april om äldres boende. Alla tycks komma till din konferens om hur äldre ska bo i framtiden, från äldreministern till SPF Seniorernas förbundsordförande.

Jan Arleij
Publicerad 2015-03-27

– Ja, det är fantastiskt. Vi har drygt 40 programpunkter med personer i ledande ställning under konferensen. Vi bjuder också in andra aktörer, däribland seniorernas egna organisationer.

Vem är du?
– Jag är en tvåbarnspappa, entreprenör, forskare och civilingenjör inom samhällsbyggnad. Jag vill hjälpa till att skapa attraktiva bostäder för seniorer för att få ett större utbud av alternativ både när det gäller koncept och serviceutföranden.

Varför gör du detta – vilket är det jättekorta svaret på ert syfte?
– Jag vill hjälpa till att lösa ett av vår tids riktigt stora utmaningar – att hjälpa till att forma seniorers boendedrömmar.

Har du engagerat dig i äldrefrågor tidigare?
– Jag har brunnit för det här i snart 15 år. När jag läste på KTH skrev jag mitt examensarbete på äldreboendeområdet i Stockholm. Därefter doktorerade jag i ämnet strategi och styrning, arbetade i några år med frågorna på företagen CBRE och EY. Sedan 1,5 år tillbaka driver jag företaget CLA Sweden som vill skapa attraktiva boenden för seniorer i gemenskap med andra.

Vad hoppas du för slutresultat av konferensen – på kort sikt?
– Att fler ska dela insikten om att det som skulle kunna bli ett stort samhällsproblem faktiskt är en stor möjlighet. Men en möjlighet vi måste lösa tillsammans. Jag hoppas att konferensen ger hopp om ett äldreliv för alla som vill bo, leva och åldras i världens bästa land Sverige.

Och på lite längre sikt?
– Att vi får en ny svensk hållbar modell för seniorboenden att vara stolta över. En modell som sätter den enskilda människan i centrum och som slår vakt om allas lika rätt till ett gott liv i gemenskap med andra.

Varför gör ni det här just nu?
– Det är helt enkelt rätt tid nu och vi är många som engagerar oss i detta. Mycket talar för att det kommer att lyckas bra, vi har med oss allt från regering, kommuner och landsting till fastighetsbolag, akademin och seniorföreningarna.

Blir det en Seniorvärldskonferens varje år? Alltid i Göteborg?
– Självklart vill vi att Seniorvärldskonferensen ska bli årligt återkommande. Göteborg är en bra stad att vara i av många olika skäl, här finns världsledande institutioner och företag på området. Så planen är att fortsätta hålla konferensen i Göteborg.

Men varför kallar ni det för en Världs-seniorkonferens?
– Samhällsfrågorna som följer av den demografiska utvecklingen är ingen svensk företeelse. Det är en av världens största utmaningar jämte miljöförstöring och världssvält. Vi måste lyfta frågan för att kunna lösa framtiden tillsammans. Vi vill samverka och dra lärdom från hela världen. I år har vi talare från Nordamerika, Holland och Tyskland som pratar om deras utmaningar och lösningar.

Hur många aktörer kommer att vara på plats?
– Vi har alltså drygt 40 programpunkter med personer i ledande ställning under konferensen. Vi bjuder också in andra aktörer att vara med som åhörare eller bidra genom att ställa ut på den angränsande expon, bland dem seniorernas egna organisationer.

Hur många personer hoppas du kommer att besöka konferensen 21-22 april?
– Antalet är inte det viktigaste, vi behöver att rätt personer kommer och en tillräckligt stor grupp som kan representera hela äldrelivsbranschen. För det goda samtalets skull vill jag fylla Chalmers konferenscenter som tar 450 personer. Så det siktar vi på!

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Jan Arleij
Publicerad 2015-03-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas