Nyheter | Omsorg

Bevis om dödliga hallon

Livsmedelsverket har hittat norovirus i det parti hallon som misstänktes ha orsakat matförgiftningar i Ljungby kommuns äldreomsorg.

Publicerad 2015-05-12

Därmed är det klarlagt att de frysta importerade hallonen låg bakom utbrottet, konstaterar myndigheten.

På måndagen kom det avgörande beskedet från Livsmedelsverket. Det var den andra analysen av hallonen.

Det första testet från förra veckan gav inget besked om virusets förekomst på hallonen. Men nu fick man det fynd som verkligen bevisar vad som orakade det katastrofala utbrottet.

– Att vi faktiskt hittar norovirus bekräftar hur viktigt det är att följa rådet att alltid koka frysta importerade hallon, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Tre äldre personer avled i början av förra veckan efter att ha ätit av de okokta hallonen på ett äldreboende i Ljungby kommun.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Koka en minut

Koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.

Källa: Livsmedelsverket

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas