Nyheter

Efter dödsfallen: Ljungby kommun ändrar rutiner

Ljungby kommun ändrar nu sina rutiner sedan tre personer vid kommunens äldreboende avlidit efter att ha serverats hallon till efterrätt.

Publicerad 2015-05-07

– Ja, nu ändrar vi den här rutinen så att vi kommer att koka alla frysta bär. Dessutom har vi just nu tagit bort hallon helt från våra matsedlar, säger Jan Bernhardsson som är teknisk chef på Ljungby kommun till Ekot.

Samtidigt återkallar grossisten, som enligt Livsmedelsverket har ansvaret för kontrollen av bär, misstänkta leveranser av hallon.

Det är närmare 3 000 storkök i både privat och offentlig regi runt om i landet som har tagit emot hallonen från Serbien och som levererats ut under april månad.

Dessutom stoppas ytterligare försäljning av det aktuella partiet. Hallonen har inte sålts i butik.

– Vi har ju fortfarande inget bevis på att det faktiskt är hallonen det handlar om, men som en ren säkerhetsåtgärd drar vi tillbaka den artikeln, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera till TT.

Kritiken växer mot att det inte finns striktare regler i Sverige. Exempelvis i Danmark är det lag på att frysta hallon kokas. Livsmedelsverket säger sig dock inte ha några planer på att föreslå nya rekommendationer eller rutiner.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas