Kommunen måste spara – tar bort efterrätter för äldre
Birgitta Fernström och Lena Stenberg är inte nöjda med beslutet. Foto: Hans Sternlund/SVT
Nyheter | kostnader

Kommunen måste spara – tar bort efterrätter för äldre

Kiruna kommun är i ekonomisk kris och måste spara. Då slopas efterrätterna fem dagar i veckan inom äldreomsorgen.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-12-20

– Det är ett dåligt förslag och det beror på att många äter dåligt och har svårt att få i sig tillräckligt mycket näring. Det man äter bäst är ju efterrätten, säger Birgitta Fernström, ordförande Demensföreningen i Kiruna till SVT Norrbotten.

Kostnaderna i samband med att Kiruna har flyttat sin stadskärna när LKAB utvidgar gruvbrytningen har skenat. Inte minst gäller det nya badhuset. Istället för budgeterade 360 miljoner kronor är kostnaderna uppe i över en miljard.

Badhuset är ännu inte klart och kostnaderna riskerar dessutom att öka ännu mer.

– Det är ett ruskigt dyrt badhus med tanke på hur det skulle vara från början, har Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S) sagt i en tidigare intervju med Dagens Nyheter.

Tidigare har projekt för 700 miljoner pausats och kommunen har även tvingats låna 150 miljoner kronor för att klara driftskostnader och löneutbetalningar.

Inga glada miner

Och nu försvinner efterrätterna inom äldreomsorgen fem dagar av sju.

Det var inga glada miner när föreningarna för funktionshindrades rättigheter samlades några timmer efter beslutet.

– Den här professorn pratar mycket om att man ska ge dem maränger och ge dem socker och att det triggar dem att de fortsätter att äta. Jag tycker att det ska vara en större undersökning på det här än vad det är gjort i dag. Hur mycket socker behöver de här äldre egentligen? frågar sig Lena Stenberg, vice ordförande Reumatikerföreningen i Kiruna i SVT.

Var beredd på diskussioner

Så här förklarar sig Emilia Töyrä (S), ordförande kultur- och utbildningsnämnden, i SVT när hon får frågan om att en guldkant för många på äldreboenden försvinner:

– Precis. Och det var det som också gjorde att nämnden inte ville ställa sig bakom förslaget som var att man skulle ta bort det alla dagar i veckan utan behålla det under två dagar. Det här är egentligen frågor som inte ligger på politikens bord utan på verksamhetens bord. Men just eftersom det kan bli ganska mycket diskussioner om det så valde vi ändå att låta politikerna fatta beslut kring det för att vara beredd på eventuella stormar som kan tänkas komma.

Besparingar inom förskola och skola

De slopade efterrätterna för de äldre innebär en besparing på 643 000 kronor. Utöver det kommer mjölk att försvinna som lunchdryck i förskola och skola. Den blir dock kvar som dryck till mellanmålet inom förskolan. Med det sparar kommunen 789 000 kronor.

Mellanmålen på förskola och fritids ska också bli enklare när smoothies, rökt skinka och varm korv försvinner. Kvar blir bröd, smör och mjölk. Det är en besparing på 916 000 kronor.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-12-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas