Konsten att bedöma risk – exempel från vaccineringen
Foto: Getty Images
Blogg | Nyheter | ingmar skoog blogg

Konsten att bedöma risk – exempel från vaccineringen

Ingmar Skoog funderar på vår förmåga att bedöma risk. Ofta tar vi stora risker i vardagslivet, men hetsar upp oss inför saker som har obefintlig risk. Ett exempel är risken att vaccinera med AstraZenecas vaccin

Ingmar Skoog
Publicerad 2021-03-17

Sedan någon dag tillbaka har AstraZenecas vaccin stoppats på grund av risk för allvarliga biverkningar, framförallt risk för stroke och blodförändringar. Det gäller 34 fall av stroke och ett tiotal fall av blodförändringar bland 17 miljoner vaccinerade i Europa. De här biverkningarna är allvarliga för de som drabbas, men förekomsten ligger alltså totalt kring 2-3 fall per miljon vaccinerade. Det skall jämföras med att av alla svenskar mellan 0 och 109 år har drygt 1 på 1000 avlidit i covid-19 och av personer över 70 år 1 av 130. Det innebär att ett kort uppehåll av vaccineringen riskerar att leda till fler dödsfall än vad vaccineringen ger upphov till. Tyvärr är det väl en del politiska orsaker till beslutet av rädsla för att få skulden för de extremt ovanliga biverkningar som uppkommer av vaccinet. Man borde i alla fall fortsätta att vaccinera personer över 65 år med AstraZenecas vaccin, eftersom risken att drabbas av allvarlig covid-19 på grund av försenade vaccinationer är klart större än risken att få biverkningar av vaccinet i den gruppen. Å andra sidan är risken att avlida i covid-19 mycket låg hos personer under 50 år. Därför kan man inte tillåta några allvarliga biverkningar av vaccinet i den gruppen.

En risknivå på 2-3 per miljon skall jämföras med risken 1 på 30 000 att avlida i en trafikolycka i år

Svårigheten att bedöma risk illustreras väl av diskussionen om AstraZenecas vaccin. En risknivå på 2-3 per miljon skall jämföras med risken att någon av oss skall avlida i en trafikolycka under 1 år, vilket är 1 på 30 000. Trots det är det ingen som vill förbjuda bilkörning på grund av detta. Skulle vi ta bort alla saker som har en risk av mer än 2-3 per miljon skulle samhället se väldigt annorlunda ut än vad det gör idag, och framförallt skulle våra liv och valmöjligheter bli väldigt begränsade.

Man borde se till att alla över 65 år får vaccinering med en första dos så snabbt som möjligt.

I övrigt vill jag upprepa det jag sagt förut. Man borde se till att alla över 65 år får vaccinering med en första dos så snabbt som möjligt. Det påverkar antalet sjukhusfall betydligt mer effektivt än om man vaccinerar yngre personer, speciellt de under 50 år. Det är noterbart att Stockholm nu har den största ökningen av sjukhusfall i landet. Som Senioren tidigare noterat är Stockholm sämst i landet på att vaccinera personer över 70 år, bara en tredjedel av vaccineringar i Stockholm hade getts till 70-plussare för någon vecka sedan.

Ingmar Skoog
Publicerad 2021-03-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas