Kraftig ökning av äldre som inte får omsorg
Foto: Colourbox
Nyheter | Omsorg | Lagbrott

Kraftig ökning av äldre som inte får omsorg

Pandemin har medfört att tusentals äldre inte har fått den vård och omsorg de har rätt till. Det visar en genomgång från Inspektionen för vård och omsorg.

Jan Arleij
Publicerad 2020-09-28

Antalet äldre och funktionsnedsatta som inte fått ta del av sina beviljade omsorgsinsatser har skjutit i höjden under pandemin.

– Det är verkligen en jättestor ökning, säger Kaisu Kull, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) till TT.

Fördubbling

Förra året handlade det om cirka 9 900 ärenden från 1 januari till 31 augusti.

Under samma period i år är det i stället ungefär 18 200 stycken, varav drygt 8 900 är direkt relaterade till coronapandemin.

Det handlar om äldre och personer med funktionsnedsättning som är i behov av avlastning med alltifrån dagverksamhet eller korttidsboende till hemtjänst eller avlösning i hemmet, men som på grund av pandemin inte har fått det.

Alarmerande

Bara dagverksamheten har ställts in för nästan 4 000 äldre i år, jämfört med 143 personer förra året, vilket Kaisu Kull, som är ansvarig för tillsynen, tycker är alarmerande.

– De här ärendeslagen är ju sådana att även domstolarna bedömer i vanliga fall att det här ska verkställas inom två till fyra veckor. Längre än så får det inte ta, säger Kaisa Kull till Ekot.

Kan straffas

Ivo kan via förvaltningsrätten tilldela kommunerna straffavgift om myndigheten bedömer att personer fått vänta oskäligt länge på sin insats. I nuläget utesluts inte att det kommer hända, berättar Kaisu Kull.

– Jag läste i ett ärende där en enskild har väntat på en insats i drygt ett år och kommunen har hela tiden skylt på resursbrist. Nu helt plötsligt står det i stället att insatsen inte är verkställd på grund av covid. Det får mig verkligen att fundera, säger hon.

Högst tre månader

Om en person har fått beslut om insats enligt socialtjänstlagen eller LSS, om att exempelvis få hemtjänst eller flytta in på äldreboende ska insatsen verkställas så snart det går.

Om det tar mer än tre månader är kommunen skyldig att rapportera dröjsmålet till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), oavsett vad anledningen är.

Äldreomsorgen är överrepresenterad när det kommer till personer som inte fått sina beviljade insatser.

 

Dölj faktaruta

 

Jan Arleij
Publicerad 2020-09-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas