Tvingades arbeta utan skydd – kritiken togs inte på allvar
Nyheter | pandemin

Tvingades arbeta utan skydd – kritiken togs inte på allvar

Personal på äldreboenden tvingades arbeta utan skydd och ska sedan ha blivit tystade av ledningen. Det framkommer av Ekots granskning av hundratals ärenden som kommit in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-24

Vittnesmål från äldreboenden över hela landet pekar på att chefer och ledning inte tog coronaviruset på allvar när smittspridningen var som värst.

– Personal sprang mellan avdelningarna och oroliga demenssjuka som gick fram och tillbaka, det var fullständigt kaos. När man kom och bad om skyddskläder fick man två munskydd att dela på, handspriten fylldes på, men ingenting annat, säger undersköterskan Birgitta enligt Ekot.

Hon är en av alla som anser att man tidigare borde ha insett att det är viktigt att skilja sjuka från smittade.

Försökt mörka

Över 800 ärenden har kommit in till IVO, det är tips, synpunkter och klagomål, som handlar om äldreboenden under pandemin.

Och många klagomål rör just det faktum att man inte i tillräcklig omfattning ansträngt sig för att skilja sjuka från friska.

Många säger också att när de tagit upp bristerna har ingenting hänt och att ledningen på äldreboenden i vissa fall till och med försökt mörka hur allvarligt det var.

Vågar inte prata öppet

­ – Jag förstår att man kan inte beställa en miljoner munskydd som ska räcka till alla. Det kan inte vara lätt, alla blev tagna på sängen. Däremot tycker jag att man kanske kunde ha tagit det här på allvar att man inte skulle springa mellan avdelningarna. Där tycker jag att man kunde ha tagit i med hårdhandskarna direkt, säger Birgitta, som är en av få som vågar prata med Ekot om det och då heter hon ändå någonting annat i verkligheten.

Ekot har även pratat med Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänsten på Sveriges kommuner och regioner. Hon menar att situationen på äldreboendena är helt annorlunda nu och att det varit tufft för alla, även chefer.

­ – Jag tänker på den enorma frustration och smärta och vad jobbigt det måste ha varit både för chefer och medarbetare och framförallt för brukare också. Det har varit en sån tuff resa men jag tror att mycket av det här handlar om okunskap och förtvivlan och att inte räcka till. Jag tror att kommer det en andra våg så kommer vi att stå mycket mycket stadigare, säger hon.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-09-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas