”Därför spreds smittan så snabbt på äldreboenden”
Foto: Colourbox
Nyheter | Pandemin

”Därför spreds smittan så snabbt på äldreboenden”

Testningen av personal på landets äldreboenden kom igång på tok för sent. Det bidrog till den snabba smittspridningen bland äldre. Det säger en rad smittskyddsläkare.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-29

Det faktum att det på flera platser i landet tog tid att få igång testningen av personal inom äldreomsorgen kan ha bidragit till att smittan spreds snabbare i samhället och även inom äldreomsorgen.

Det säger flera smittskyddsläkare och medicinskt ansvariga sjuksköterskor till Ekot.

– Testningen kom i gång på tok för sent, och där tycker jag att äldreomsorgen i mycket hög utsträckning glömdes bort, säger Cecilia Lewenhaupt, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Lidingö kommun.

– Det var ju också där vi såg att vi hade de höga dödstalen.

För sent

Region Stockholm hävdar att personalprovtagningen i äldreomsorgen fungerat bra, sedan den erbjudits alla särskilda boenden för äldre från den 11 april.

Men enligt flera medicinskt ansvariga sjuksköterskor kom testning av personal inom äldreomsorgen i deras kommuner igång på allvar först då smittspridningen på kommunens särskilda boende för äldre passerat sin kulmen.

Bättre läge

I dag är testning av boende och personal på äldreboenden en viktig del i smittspårning och ett sätt att begränsa smittspridningen av covid-19.

Det kommer att göra stor skillnad för möjligheten att begränsa smittspridningen inom äldreomsorgen, tror Cecilia Lewenhaupt.

– Nu vet vi vilka de är som är smittade och jag har hört talas om boende som har provtagits i smittspårning och upptäckt väldigt många som har haft smittan som man inte hade haft en aning om annars, säger Cecilia Lewenhaupt till Ekot.

Många anmälningar

Under våren och sommaren fick IVO, Inspektionen för vård och omsorg, uppemot 40 anmälningar eller tips om att personal och boende inte testas för covid-19 trots smittspridning.

En som säger sig arbeta på ett boende i södra Sverige ringer IVO den 4 juni:

”lnringaren vill också informera om att många i kommunens personalgrupper har insjuknat med influensaliknande symtom men att vissa av dem har nekats testning för Covid-19.”

Källa: Ekot

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-10-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas