Snabbtest av personal på gång i Stockholm
Foto: Colourbox
Nyheter | Pandemin

Snabbtest av personal på gång i Stockholm

Allt fler röster höjs för att snabbtesta personal i äldreomsorgen innan de går på sina pass.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-23

Coronasmittan sprider sig återigen snabbt på Stockholms äldreboenden. I torsdags (19/11) var 245 personer på vård- och omsorgsboende och servicehus sjuka, eller misstänkt sjuka, i covid-19.

Förrförra veckan fanns bekräftade fall av covid-19 på 24 av stadens 84 äldreboenden, sammanlagt 128 personer var bekräftat sjuka, skriver DN.

Skynda på

Oppositionspartierna i riksdagen vill därför skynda på ett införande av snabbtest som ett komplement till det normala coronatestet.

– I Danmark som bara ligger några mil därifrån där jag bor i Skåne testar man all vårdpersonal inom äldreomsorgen regelbundet med såna här snabbtester, säger Per Ramhorn som är Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson till Ekot.

– Syftet med det här är ju att det inte ska komma in på boendet. Studier visar att personalen kan bära på viruset utan att ha symptom.

M och KD

Även Moderaterna vill att snabbtest ska användas för att testa vårdpersonal i äldreomsorgen men också patienter som ska besöka en vårdcentral.

Kristdemokraterna vill se att snabbtester används om de visar sig vara tillförlitliga.

8 av 10 döda över 80 år

Socialstyrelsens statistik över avlidna i covid-19 visar att de flesta som dör i covid-19 är personer över 80 år.
Nyhetsbyrån TT har gått igenom den senaste tidens siffror, från början av oktober till och med förra veckan. 80 procent av de som dog som var över 80 år.
Av de över 70 år som dog var det en klar majoritet, också 80 procent, som antingen bodde på äldreboende eller hade hemtjänst.

Dölj faktaruta

Folkhälsomyndigheten uppger att en orsak till att snabbtester dröjt länge i Sverige är just att de inte är lika tillförlitliga som så kallade PCR-tester.

Men ett nytt projekt ska förhoppningsvis skingra en del av osäkerheten. En omfattande snabbtestning av personal vid äldreboenden i Region Stockholm ska utföras, och resultaten ska sedan jämföras med vanliga PCR-tester.

Ökar i hemtjänsten

Smittan ökar även bland de som har hemtjänst i Stockholm. 22 hemtjänstutförare uppgav i förra veckan att 103 personer är bekräftat smittade.

Dölj faktaruta

Det är en pilotstudie som genomförs i samarbete mellan Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm, forskare på Karolinska institutet samt Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvård på ungefär hälften av Stockholms äldreboenden.

– Om det här faller ut på ett bra sätt, då kommer vi att kunna få ett verktyg att kunna screena personalen, för att stoppa smittspridning till äldreboenden innan den hinner ta fäste bland de boende, säger Familjeläkarnas vd Stefan Amér till Sveriges Radio.

Instruktioner

Folkhälsomyndigheten kommer också inom kort att komma med en vägledning för Sveriges regioner hur snabbtester ska användas.

En tredjedel timvikarier

Enligt fackförbundet Kommunal kan så många som 25 personer under en 14-dagarsperiod ha hand om en enda äldre hemtjänstmottagare i Stockholm.
I september var 32 procent av de anställda inom den kommunala äldreomsorgen i Stockholm timvikarier.

Dölj faktaruta

 

 

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas