Kraftig ökning av kortbedrägerier på nätet
Foto: Getty Images
Nyheter | Brott

Kraftig ökning av kortbedrägerier på nätet

Antalet anmälda bedrägerier ökar dramatiskt, enligt nya siffror. Vanligast är kortbedrägerier och värst drabbade är äldre personer.

Jan Arleij
Publicerad 2023-08-29

Under årets första sex månader rapporterades sammanlagt omkring 114 000 bedrägerier – en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

– Från att vi har haft en bra utveckling de senaste åren har vi sett ett rejält lyft. Det är också andra typer av bedrägerier jämfört med innan. Det är mer av de digitala bedrägerierna, säger Tomas Roos på Dina försäkringar till TT.

Dina försäkringar – 6 samverkande försäkringsbolag – har gjort en analys av statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Utan fysiskt kort

Den vanligaste typen av bedrägeri är kortbedrägeri utan fysiskt kort (36 %), vilket i stort sett alltid rör sig om stulna kortuppgifter på nätet. Under de första sex månaderna rapporterades 41 251 fall, vilket är en ökning med hela 70 procent.

Bedrägeri genom social manipulation står för en femtedel (20 %) av de anmälda bedrägeribrotten och drabbar särskilt äldre personer, en ökning med 43 procent. Mer än hälften (56 %) av de drabbade är över 65 år gamla.

Trendbrott

Den sammanlagda ökningen bryter en tre år lång trend med minskat antal anmälningar under första halvåret.

– Bedrägerierna har minskat i ett par års tid, men nu ser vi alltså en kraftig ökning. Om hösten dessutom följer sitt vanliga mönster finns det en överhängande risk för att 2023 blir ett rekordår, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Mia Winberg.

Ett mycket vanligt tillvägagångssätt är att bedragaren skickar ett mejl eller ett sms där den utger sig för att företräda en bank, myndighet eller ett välkänt företag. Mottagaren uppmanas att lämna ifrån sig sina kortuppgifter.

– De som gör det här blir bättre och bättre. Ingen grupp slipper undan men en överväldigande del av bedrägerierna sker mot äldre, säger Tomas Roos.

Anmälda bedrägerier januari-juni 2023

Kortbedrägeri utan fysiskt kort: 41 251 (+70 procent jämfört med motsvarande period 2022)
Bedrägeri genom social manipulation: 22 695 (+43 procent)
Annonsbedrägeri: 13 433 (+17 procent)
Övrigt bedrägeri: 12 119 (-6 procent)
Identitetsbedrägeri: (-29 procent)
Utpressning: 4 323 (-38 procent)
Fakturabedrägeri: 3 848 (-13 procent)

Källa: Dina försäkringar

Dölj faktaruta

Så skyddar du dig mot id-stöld

Riv sönder papper som innehåller personuppgifter innan du kastar dem i soporna. Eller, om möjligt, skaffa en dokumentförstörare.
Lås brevlådan om du får din post i en brevlåda som andra kan komma åt. Är du bortrest, be någon tömma den åt dig eller lagra din post hos posten.
Var försiktig med vilka personliga uppgifter du lämnar ut i exempelvis sociala medier. Lämna inte ut ditt personnummer om det inte behövs och aldrig till någon som du inte har tillräcklig information om.
Det är också viktigt att du själv skyddar dig digitalt genom att ha aktiv brandvägg, virusskydd, spamfilter och filter mot nätfiske.
Skydda varje konto med sitt eget unika lösenord. Om ett av dina lösenord läcker ut kommer dina andra konton då fortfarande att skyddas. Har du möjlighet använd tvåstegsverifiering för extra skydd. Kontrollera kontoutskrifter.
Öppna eller svara inte på e-post om du inte vet vem den kommer från. När du går in på din banks hemsida, skriv hellre in hela adressen själv än att använda eventuell länk.

Källa: Dina försäkringar

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-08-29
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas