Bedrägerierna: ”Nu måste regeringen agera”
Foto: Getty Images
Nyheter | Brott

Bedrägerierna: ”Nu måste regeringen agera”

Den alarmerande ökningen av bedrägeribrott mot äldre har fått SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson att slå larm till regeringen. Även TV4 tar upp SPF Seniorernas krav under morgonens nyhetssändningar på fredagen.

Jan Arleij
Publicerad 2022-12-16

I ett brev till justitieminister Gunnar Strömmer (M) kräver hon att regeringen agerar snabbt.

”Ett sätt att motverka äldrebedrägerier är att regeringen tar initiativ för att begränsa tillgängligheten till detaljerade personuppgifter på digitala söktjänster”, skriver Eva Eriksson.

”Vi menar till exempel att den som vill ska ha möjlighet att välja bort att få sina personuppgifter och hushållsdetaljer publicerade på digitala söktjänster.”

Känt sedan länge

Det är väl känt att kriminella kartlägger potentiella brottsoffers ålder, adress och hushållsstorlek, menar SPF Seniorerna.

Här kan du se TV4:s nyhetsinslag om SPF Seniorernas krav

Syftet är att utsätta äldre för bland annat bedrägerier men också stölder och rån i hemmet.

Digitala söktjänster underlättar efterforskningar för den som har ont uppsåt, något som regeringen måste försöka stoppa.

Tidöavtalet

Regeringsförklaringen tar upp tryggheten mot brott som en av regeringens viktigaste uppgifter och Tidöavtalet nämner äldre som särskilt utsatta och skyddsvärda, påminner Eva Eriksson i brevet.

Eva Eriksson försöker också förklara för ministern hur brottsligheten slår mot äldre.

Gunnar Strömmer.

”Vi vet att brott mot seniorer får långtgående konsekvenser. Det kan ta lång tid att återhämta sig mentalt efter att ha utsatts för brott. Tilliten och förtroendet för andra naggas rejält i kanten. Oro, ängslan, misstänksamhet, sömnsvårigheter och självisolering är vanliga psykiska symtom hos brottsoffer. Andra är känslor av skam och skuld, och svårt att prata med någon om sin utsatthet.” skriver Eva Eriksson.

Måste skydda äldre

I en kommentar till TV4 Nyheterna understryker SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström betydelsen av att regeringen agerar.

– Vi ser ju att bedrägeriförsöken ökar mot äldre. Vi måste se till att de skyddas genom att det inte ska gå att ta reda på vilka som bor i hushållet eller vilka personnummer de har.

Staten måste helt enkelt gå in och se till att det finns ett system där det här begränsas, betonar Peter Sikström.

Men strider då inte kravet mot offentlighetsprincipen?

– Nej, offentlighetsprincipen skapade vi för att granska den offentliga makten i Sverige. Det var aldrig tänkt att den skulle lämna ut personliga uppgifter om enskilda individer.

”Politiken har hamnat fel”

SPF Seniorerna tog nyligen (22/11) upp frågan om brottslighet mot äldre med en annan av regeringens ministrar.

Det skedde när SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och generalsekreterare Peter Sikström träffade finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Även digitaliseringen, kontanter och bostadslånevillkor togs upp under mötet, viktiga områden där politikerna enligt SPF Seniorerna ”har hamnat fel”.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-12-16
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas