Kraftig ökning av bedrägeribrott
Foto: Colourbox
Nyheter | Stölder

Kraftig ökning av bedrägeribrott

Polisens senaste statistik över brottsutvecklingen mot äldre är dyster läsning.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-28

Totalt anmäldes under september 2 201 bedrägeribrott som riktats mot äldre, 65 år och äldre enligt polisens definition, och funktionsnedsatta.

Det är en ökning jämfört med augusti med 23 procent.

Kortet

Mest har kortbedrägerier med det fysiska kortet ökat, 34 procent.

Kortbedrägerierna står också fortsatt för den största andelen bedrägeribrott i Sverige. I september anmäldes 7 649 sådana brott.

Telefonen

Äldre utsätts också allt mer för bedrägerier genom så kallad social manipulation.

– Jämför vi antalet anmälda brott mot äldre och funktionsnedsatta genom social manipulation mellan januari och september har antalet anmälda brott 2020 ökat med närmare 30 procent mot samma period föregående år, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens Nationella bedrägericenter till Senioren.

Lotta Mauritzson.

Några tydliga förklaringar till förändringarna är svåra att hitta.

– Nej, vi ser inga direkta orsaker till att bedrägeribrotten mot äldre ökar i det här läget, säger Lotta Mauritzson.

Ökning – och minskning

I september månad anmäldes totalt 17 669 brott i Sverige, vilket är en ökning med 5 procent mot augusti månad. I jämförelse med september 2019 är det dock en minskning med 11 procent.
– Att bedrägeribrotten minskar beror till största del på att kortbedrägerier utan det fysiska kortet minskat med cirka 30 procent hittills i år. Bedrägerier genom social manipulation som riktar sig mot äldre ökar däremot med 30 procent. Det finns ett stort behov av att arbeta mot dessa typer av brott en lång tid framöver, säger Lotta Mauritzson.

Dölj faktaruta

I begreppet bedrägerier genom social manipulation ingår så kallade romans-, investerings- och befogenhetsbedrägerier, exempelvis telefonbedrägerier.

– Det som utmärker brotten är att gärningspersonerna förmår brottsoffren att agera på ett sätt som de annars inte skulle ha gjort, exempelvis lämna ifrån sig koder till bankdosan eller identifiera sig via mobilt bank-id, säger Lotta Mauritzson.

Undre världen

Bedragarnas syfte är att få tillgång till brottsoffrets konton eller förmå brottsoffret att föra över pengar.

– Det är pengar som i de flesta fall går till organiserad brottslighet där de finansierar annan brottslig verksamhet som narkotika och vapen.

Lära om försvar

Behovet av att informera om hur man kan skydda sig mot dessa brott är stort, fortsätter Lotta Mauritzson.

På polisens hemsida finns mötespaketet Försök inte lura mig och på URPlay finns en samtalsserie med samma namn som baserats på mötespaketet. Samtalsserien visades på Kunskapskanalen den 26 oktober men också den 1 november.

– Alla som har möjlighet att hjälpa att sprida informationen uppmanas göra det, säger Lotta Mauritzson.

Brott i hemmet

Antalet rån inomhus mot äldre och funktionshindrade har ökat kraftigt, uppger Göteborgs Posten. Det handlar om en sjudubbling hittills i år jämfört med 2019. Ligor specialiserar sig på att söka upp äldre personer i deras hem för att lura, stjäla och i värsta fall råna.

SPF Seniorerna kräver att regeringen gör något åt de lättillgängliga personuppgiftsregister på nätet som möjliggör brotten.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-10-28
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas