”Politiker försöker slippa debatt om pensioner”
Så mycket får du i pension Foto Colourbox
Nyheter | Pensioner

”Politiker försöker slippa debatt om pensioner”

Pensioner får inte bli en valfråga. I alla fall inte om politikerna själva får bestämma.

Jan Arleij
Publicerad 2017-12-07

Det framkom när Nätverket för pensionsspecialister (NPS) träffades i tisdags (5/12) med gäster från den så kallade Pensionsgruppen som består av företrädare för regeringspartierna och allianspartierna.

I nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner refereras från träffen att budskapet från politiken var att ”pensionsfrågor är för svårt och för viktigt för att bli valfrågor. Det är också därför som Pensionsgruppen har inrättats. Hit hänförs alla pensionsfrågor som politiker inte vill föra en offentlig debatt om.”

”Debatten behövs”

Mycket upprörande, anser SPF Seniorerna.

– Pensionerna är snarare för viktiga för att bara debatteras i Pensionsgruppen, säger Anna Eriksson, förbundets sakkunniga i pensionsfrågor till Senioren.

– Det behövs en betydligt mer öppen och saklig debatt bland politiker och allmänhet än vad vi har idag. Allt annat vore odemokratiskt.

Känsligt läge

De pågående samtalen och förhandlingarna inom Pensionsgruppen kan vara i ett extremt känsligt skede.

– Vi är nära att enas om ett paket som handlar om höjda åldersgränser i pensionssystemet, om nödvändiga förändringar i premiepensionssystemet, om mer jämlika pensioner och om ett ökat grundskydd. Men vi är fortfarande inte helt överens om allt och därför fortsätter förhandlingarna, sa Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott och ledamot (S) i Pensionsgruppen, rapporterar Nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner.

Blir en valfråga

Men även om partierna sedan decennier vill ”låsa in” pensionsfrågan inom Pensionsgruppen, så  försöker organisationer som SPF Seniorerna hindra dem från att lyckas.

– Vårt besked från SPF Seniorerna är istället att pensioner är en så viktig del av medlemmarnas vardag att vi kommer att se till att det blir en valfråga, säger Anna Eriksson.

 

 

 

Jan Arleij
Publicerad 2017-12-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas