Kritiken växer när 80-plussare inte kan använda minpension.se
Foto: Getty Images
Ekonomi | Nyheter | diskriminering

Kritiken växer när 80-plussare inte kan använda minpension.se

Personer som är 80 år eller äldre kan fortfarande inte logga in på minpension.se och nu växer kritiken. ”Jag blev uppmanad av min bank att logga in där men lyckades inte. Jag erkänner att jag blev förvånad, förbannad och besviken” säger Peder Ribbing till Senioren.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-17

Senioren har tidigare skrivit om att 80-plussare inte kan logga in på minpension.se. Det kan du läsa mer om här. Det är även ett pågående ärende hos Diskrimineringsombudsmannen (DO) sedan juni 2022.

Att det inte går att logga in beror på att när systemet byggdes var det med begränsningen att personer över 80 år inte kunde ges en prognos.

Peder Ribbing kan inte logga in på minpension.se. Anledning? Han har fyllt 80 år.

Minpension.se är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen där alla som tjänar till sin pension kan se pensionen och göra pensionsprognoser.

När verksamheten drog igång 2004 fanns inte behovet att 80-plussare skulle behöva logga in.

– Det var förmånsbestämd pension och ATP så det var ganska bestämt då vad man skulle få. När minpension startade så var det ingen idé att logga in om du var över 80 år för det fanns inte information då. Tjänsten var då och är även nu i första hand till för de personer som fortfarande tjänar in till sin pension, säger Kristina Kamp som är pensionsekonom på minpension.se.

Ansvaret ligger hos Pensionsmyndigheten

Nu när förutsättningarna har ändrats och behovet finns är det fler och fler som hör av sig och undrar varför de inte kan logga in när de har fyllt 80 år. Men det är alltså begränsningen som gjordes när systemet byggdes som sätter stopp för det.

Kristina Kamp har full förståelse för kritiken men säger också att minpension.se inte bestämmer över det. Det ansvaret ligger hos Pensionsmyndigheten.

– Det finns ingen anledning att de inte ska kunna logga in, inte minst med tanke på hur pensionerna ser ut nuförtiden. Man vet inte riktigt vad som händer med uppräkningarna, pensionerna är föränderliga och förändras över tid, säger Kristina Kamp.

Fel av banken

Däremot menar hon att det är olyckligt att banken hänvisar till minpension.se.

– Det ska inte en enskild banktjänsteman göra. Bankerna ska hänvisa till pensionsmyndigheten och pensionsbolagen, säger Kristina Kamp.

Det var precis det Peder Ribbing tvingades göra när han och hans fru skulle köpa en ny bostadsrätt och mäklaren tyckte att de skulle skaffa en bankgaranti. Det var då banken sa att det bara var att logga in på minpension.se för att få reda på hela pensionens bruttobelopp.

– Jag loggade in redan under samtalet men döm om min förvåning när jag möttes av meddelandet på skärmen som förkunnade att du som är under 16 år eller över 80 år inte kan logga in på minpension.se, säger Peder Ribbing.

”Det är beklagligt”

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson är på Peder Ribbings sida och anser att det är en självklarhet att även personer över 80 år ska kunna använda minpension.se

– Vi har förståelse för att minpension initialt var tänkt som ett verktyg för pensionsprognoser. Men också många seniorer uppskattar minpension eftersom man kan få en överblick som annars inte är möjlig. Vi och våra medlemmar har flera gånger framfört en stark önskan om att utveckla minpension så att alla, oavsett ålder, kan använda verktyget, säger Eva Eriksson och fortsätter:

– Det är därför beklagligt att minpension fortfarande inte kan användas av personer som är 80 år och äldre. Det gör många besvikna och det finns en risk att man känner sig diskriminerad på grund av ålder. Jag hoppas att minpension inom kort kan bli ett verktyg för alla. 

Finns ingen tidplan

Senioren har varit i kontakt med Pensionsmyndigheten som inte kan säga när 80-plussare kan logga in.

”Det finns i nuläget ingen tidplan för när denna utveckling skulle kunna genomföras. Prioriteringen baseras på att det är få individer som inte har tagit ut hel pension eller som fortfarande arbetar efter 79 års ålder. Dessa personer har möjlighet att vända sig till Pensionsmyndighetens kundservice för att få en manuellt beräknad prognos”, skriver Pensionsmyndigheten i ett mail till Senioren.

Du kan läsa hela deras svar nedan där det även framgår varför 80-plussare inte kan logga in på minpension.se.

Pensionsmyndigheten svarar:

”När den första årskullen i det nya pensionssystemet fyllde 80 år (2018) uppmärksammades att prognoserna i Pensionsmyndighetens prognossystem endast omfattar personer t.o.m. 79 års ålder. Det visade sig att prognossystemet byggts med en begränsning som gör att prognos inte kan lämnas för individer som är 80 år eller äldre. Det är oklart varför denna begränsning gjordes när systemet byggdes 2003. På grund av Pensionsmyndighetens utmaningar att utveckla nya system som kan hantera de många lagändringar som just nu genomförs inom området allmän pension, har myndigheten inte kunnat prioritera utveckling av prognos för individer som är 80 år eller äldre. Det finns i nuläget ingen tidplan för när denna utveckling skulle kunna genomföras. Prioriteringen baseras på att det är få individer som inte har tagit ut hel pension eller som fortfarande arbetar efter 79 års ålder. Dessa personer har möjlighet att vända sig till Pensionsmyndighetens kundservice för att få en manuellt beräknad prognos.

Prognossystemet i Pensionsmyndigheten omfattar:

  • Personer födda 1938 eller senare – dessa tillhör det nya pensionssystemet. När prognossystemet skapades 2003 hade personer som tillhörde det gamla pensionssystemet, födda 1937 eller tidigare, fyllt 65 år och man såg därför ingen anledning till att bygga ett särskilt system för att göra prognoser för denna målgrupp då det vid den tidpunkten var ovanligt att fortsätta arbeta eller ta ut pension efter 65 års ålder.
  • Personer mellan 16 – 79 år.
  • Personer som har 100 procent uttag av Inkomstpension och Premiepension, men istället för ett prognostiserat belopp redovisas aktuell beslutad pension (pension under utbetalning).
  • Personer som har skyddad identitet omfattas av prognossystemet men prognos levereras inte till minPension”.
Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas