Lär dig säga nej
Anette Ahston och Ola Karlsson tillsammans med Eva Marie Wallin. Foto: Göran Krantz
Nyheter | bedrägerier

Lär dig säga nej

Hur skyddar man sig bäst mot bedrägerier? Den frågan ställde sig Anette Ahston, ordförande i SPF Seniorerna Svanen Älta, och drog igång en grupp som får lära sig det med hjälp av forumteater, så kallad realistisk improvisationsteater.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-01-06

– Jag har arbetat med bland annat drama och forumteater inom skolan och jag vet att det man lär sig genom att agera förstärks i kroppsminnet. När poliser och andra kommer och föreläser om bedrägerier sitter alla bara ner och lyssnar på sånt som vi redan hört, säger Anette Ahston.

Forumteater innebär att en konflikt spelas upp och åskådarna uppmanas att delta själva.

– Kursen kallas Stopp! Mig lurar du inte! och det är bland annat det den går ut på. Att lära sig att säga stopp. Man känner sig mycket säkrare och modigare om man lär sig att säga stopp i realistiska övningar.

Dramapedagogen Eva Marie Wallin har varit anlitad utifrån som kursledare, en person som Anette Ahston känner sedan tidigare.

Det blev fem kurstillfällen och utöver medlemmar i SPF Seniorerna var det ett samarbetsprojekt med PRO i Älta. Även 65-plussare som inte är medlemmar i någon seniororganisation var välkomna.

– Vid varje tillfälle fick deltagarna öva på olika typer av bedrägeriförsök som de kan mötas av i vardagen och det blev mycket lyckat. Vid sista tillfället var alla uppe på scenen och ville bidra, säger Anette Ahston och fortsätter:

– Ett av syftena med det här är att smitta andra föreningar att göra likadant. För det här är bra övningar som ger resultat och dessutom är det roligt.

Jan Hagberg
Publicerad 2024-01-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas