Löfven drar ner applåder
Nyheter | SPF Kongress
Foto: Kajsa Juslin

Löfven drar ner applåder

"I vårt Sverige ska det där som kallas det lilla extra, varken vara litet eller extra." Det sade Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna på invigningen av SPFs kongress.

Publicerad 2014-06-11

”Vi ska ge våra barn ett bättre liv än vi själva har haft. Men det gäller även våra gamla”, säger han och poängterade att det inte rörde sig om någon välgörenhet, utan ett liv som seniorer själv har tjäna ihop till.

Han får spontana applåder när han säger att: ”Pension är inte ett bidrag. Pension är en lön. Och pensionen ska beskattas lika som lön.” Skattegapet  ska slutas, men det kan inte göras över en natt, menar han. Genom att minska arbetslösheten kan vi få in mer pengar till pensionssystemet. Att få unga i jobb är den viktigaste frågan för vårt land, fortsätter han.

”Vad är det för mening att säga att vi ska jobba till 75, när många inte ens orkar jobba till 65” frågar Löfven. Han menar att förslitningsskador och ålderism hindrar seniorer från att arbeta så länge som de vill.

”Att jobba till 65 ska vara en rättighet, att jobba längre än så ska vara en möjlighet”, säger han.

Han framhåller också vikten av en vård man kan lita på, och att gamla ska kunna få hemtjänst från samma personer varje dag. Han säger också att han vill införa större valfrihet att bestämma hur man vill använda sina hemtjänsttimmar.

”I vårt Sverige ska det där som kallas det lilla extra, varken vara litet eller extra.”

Hur ska detta finansieras, undrar Karl Erik Olsson, och Löfven svarar med slopad sänkning av restaurangmomsen och slopad subventionering av ungdomslöner. Olsson försöker också få Löfven att ge ett löfte till när pensionärsskatten ska slopas, men Löfven säger inte mer än att Socialdemokraterna inte vill ha klyftan.
På frågan hur Socialdemokraterna ser på höjd pensionsålder svarar Löfven att det inte är den viktigaste frågan, utan att det är viktigare att se till att alla får och orkar jobba ända till pensionen.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas