Lovande medicin mot tidig Alzheimers
Foto: Getty Images
Nyheter | Forskning

Lovande medicin mot tidig Alzheimers

Hoppet om att kunna bromsa Alzheimers sjukdom ökar efter att ett nytt läkemedel har utvecklats. Medicinen kan finnas på marknaden om två år.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-03

I en stor studie minskade läkemedelet lecanemab takten i den kognitiva försämringen hos personer med tidig alzheimers sjukdom med 27 procent under 18 månader.

Enligt ett pressmeddelande (29/9) från de japanska läkemedelsbolaget Esai Co och det svenska forskningsföretaget Bioarctic, grundat av professor Lars Lannfelt, uppfyllde fas III-studien alla mål som sattes, inklusive mått på mental funktion och förmåga att utföra dagliga aktiviteter.

Lars Lannfelt.

Men läkemedlet gav också några allvarliga biverkningar som hjärnsvullnad och blödning, men svåra fall av biverkningarna var sällsynta, enligt bolagen.

Nästan 1 800 patienter deltog i studien. 21,3 procent av dem som fick läkemedlet drabbades av hjärnsvullnad eller hjärnblödning. Siffran för dem som fick placebo var 9,3 procent.

De flesta fallen av hjärnsvullnad var utan symptom, men 2,8 procent av dem som fick lecanemab hade symptom från sin hjärnsvullnad.

Det nya läkemedlet är utformat för att avlägsna amyloid, alltså det giftiga protein som man tror kan vara drivande bakom sjukdomen.

Antikroppen riktar till skillnad från tidigare terapier in sig på själva sjukdomen istället för på symtomen.

En milstolpe

Flera tidigare försök med amyloidsänkande läkemedel har misslyckats eller gett blandade resultat. Nu är det första gången ett läkemedel tydligt dämpar utvecklingen av sjukdomen.

Resultaten välkomnas av Alzheimers Association som menar att det här är de mest uppmuntrande resultaten hittills från läkemedel som ska behandla de underliggande orsakerna till Alzheimers sjukdom. Även läkemedels- och bioanalitiker är positiva, skriver Dagens PS.

Slutet av 2024

Läkemedlet granskas nu av amerikanska tillsynsmyndigheter. Bolagen väntas ansöka om fullständigt godkännande i USA, Europa och Japan i slutet av mars.
Skulle det innebära en registrering kan ett läkemedel finnas på marknaden i slutet av 2024.

Gunilla Osswald.

– Vi är jätteglada över de fantastiska fas III-resultaten för lecanemab i tidig Alzheimers sjukdom. Detta ger hopp för miljontals människor över hela världen som kämpar med Alzheimers sjukdom, säger Bioarctics vd Gunilla Osswald till Lifescience Sweden.

Ska publiceras

En mer utförlig presentation av resultaten från fas III-studien kommer att presenteras vid en Alzheimerskongress den 29 november, för att sedan publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas