Måltidsvänner ökar matglädjen
Nyheter

Måltidsvänner ökar matglädjen

I Kävlinge kan ensamma äldre få lunchsällskap av så kallade måltidsvänner. En förebyggande åtgärd, menar kommunpolitikern Annsofie Thuresson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-07-06

– Vi tittade på ensamheten hos dem som bor kvar hemma och letade efter goda exempel, och hittade i Danmark någonting som hette ”spisvän”, säger Annsofie Thuresson (M), socialnämndens ordförande i Kävlinge i Skåne.

Slussas in

Så småningom drog kommunen igång ett projekt. Den senior som känner sig ensam paras ihop med en volontär. En gång i veckan gör de sällskap till till seniorrestaurangen, där det också finns sociala aktiviteter.

– Tanken är att man ska ha måltidsvännen under en tid och på så sätt komma i kontakt med dagverksamhet och restaurang, där man ser att det finns mer att göra.

Skapar trygghet

Klarar personen inte att gå ut hämtar måltidsvännen istället med sig mat för två från restaurangen att äta hemma hos den äldre.

Projektet blev så lyckat att det snart kunde permanentas. Idag är det 25 av kommunens äldre hemmaboende som har en måltidsvän.

– Det roliga är att alla inte vill ha det, men alla vill ha möjlighet att ha det, säger Annsofie Thuresson.

– Det skapar trygghet bara att veta att möjligheten finns.

Viktig åtgärd

Att satsa på bra mat och goda måltidssituationer så att de äldre får matlust och äter är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna de har för äldre, menar hon. Det minskar fall, det minskar ensamhet och det ökar tryggheten hos seniorerna.

Och kostnaden för måltidsvännerna är låg. Den äldre betalar för sin egen mat och kommunen betalar maten för volontären, som ofta själv är pensionär. Totalt kostar det Kävlinge kommun omkring 5 000 kronor om året.

– Tänk dig det mot att bara en enda pensionär mår bättre och inte faller, säger Annsofie Thuresson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-07-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas