Svårt ge synpunkter på matlådorna
Nyheter | Seniormat
Foto: Colourbox

Svårt ge synpunkter på matlådorna

I Växjö är sex av tio som får mat levererad från kommunens tillagningskök nöjda eller mycket nöjda. Drygt var tionde är missnöjd.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-09-06

– Enkäten ger ett bra utgångsläge som vi vill arbeta vidare med för att utveckla maten som distribueras. Vi har bland annat påbörjat ett arbete för att se över matsedeln och ta bort maträtter som inte är lämpliga för uppvärmning, säger Anneli Ekstedt, chef för måltidsorganisationen på Växjö kommun.

Blandat resultat

Det visar sig att 62 procent är nöjda eller mycket nöjda med matens smak, aptitlighet och rätternas variation, men en fjärdedel svarar ”varken eller” och fler än var tionde person är missnöjda – 12 procent svarar ”ganska dålig” och ytterligare någon procent ”mycket dålig”.

Många har också svarat att de inte vet vart man vänder sig med synpunkter.

– Detta måste vi bli tydligare med. Våra omsorgstagare ska känna att de är välkomna med synpunkter och att det är enkelt att höra av sig, säger Ann-Christin Norlander, omsorgschef.

Om situationen förbättrats eller försämrats sedan en liknande enkät genomfördes för tio år sedan framgår inte.

Seniormat viktig fråga

SPF Seniorerna jobbar för bättre seniormat på flera håll, bland annat för möjligheten att välja mellan flera olika leverantörer. Än så länge är det bara tolv procent av alla kommuner i landet som erbjuder mat från flera leverantörer, däremot kan man på de flesta platser välja mellan olika rätter. Växjö är en av de kommuner som uppgett att man kan välja mellan olika leverantörer.

Runt om i landet har SPF Seniorerna matpatruller som testar maten på olika seniorboenden.
13 september deltar även förbundet i White Guides prisutdelning där man bland annat korar Årets seniormåltid 2016. Förbundsordförande Christina Rogestam är en av prisutdelarna.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-09-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas