Mats Melin blev Årets Senior 2022!
Mats Melin, stolt vinnare av utmärkelsen Årets senior fick diplom och blommor av en minst lika stolt chefredaktör för Senioren. Foto: Ulrika Palmcrantz
Nyheter | utmärkelse

Mats Melin blev Årets Senior 2022!

Seniorens läsare har röstat fram Coronakommissionens ordförande Mats Melin som Årets Senior. Att just han vinner är ett bevis för hur starkt pandemin har satt sina spår i oss alla. Mats Melin vågade höja rösten mot de ansvariga och sätta äldreomsorgen i fokus.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-05-11

Varför tror du att just du vann?
– Det är väl så att pandemin ligger tätt kvar i minnet hos många äldre och inte minst hos dem som förlorade en anhörig under besöksförbudet när man inte ens fick komma in och ta farväl. Kanske är det också ett tecken på uppskattning att någon vågade säga ifrån om det som inte fungerade väl.

Det var sommaren 2020 som kommissionen tillsattes i all hast av regeringen för att utvärdera hur man hanterat pandemin dittills. I december det året presenterade kommissionen sitt första delbetänkande, som hade äldreomsorgen i fokus. Där drog man slutsatsen att ”strategin att skydda de äldre hade misslyckats”. Brister pekades ut både när det gällde organisation och bemanning.
Blev du förvånad över hur det var ställt inom äldreomsorgen?
– Uppriktigt sagt, nej. Vi har haft anhöriga som befunnit sig där, både jag och min fru, så vi har sett hur läget är. Man har nedrustat och i viss mån omrustat från långvården till att försöka skapa hemlika miljöer med mer dragspel än dropp. Men det har inte funnits någon förberedelse ens för en vanlig influensaepidemi som också de tar livet av många äldre.
Kommer coronakommissionens slutbetänkande att göra någon skillnad framöver för äldreomsorgen?
– Jag vill ändå hoppas det, men det finns väldigt mycket att göra. Med vår förändrade demografi med allt fler äldre måste vi se på äldreomsorgen på ett annat sätt och inte minst göra jobben där mer attraktiva.
Att man nu i efterhand slagit fast att Sveriges överdödlighet under pandemin trots allt inte var så hög, tycker Mats Melin bara säger en liten del om helheten.
– Det var inte så illa som man trott – och den siffran har sitt intresse på sitt sätt. Men jag ser det mer som ett flygfoto från väldigt hög höjd som inte säger något om hur det såg ut nere på marken. Den syn som vissa har gett uttryck för, att det handlade om gamla och sjuka människor ”som hade dött ändå”, tycker jag är förfärlig. Vi hade ju bland de högsta dödstalen i Europa i början av pandemin.

Skulle det komma en till pandemi, vilket det med största sannolikhet kommer att göra någon dag, finns det väldigt mycket vi måste tänka annorlunda om, menar Mats Melin.
– Ja, om vi tycker att vi kan möta nästa utbrott på samma sätt som vi gjorde nu, då är vi illa ute. Det återstår åtskilligt att se över och åtgärda. Det är mycket som måste bli bättre nästa gång. Oavsett om nästa pandemi kommer om 40 år eller nästa tisdag, konstaterar han.

De övriga kandidaterna till Årets Senior 2022 var Siw Malmkvist, Nina Gunke och Suzanne Osten.

Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson tycker att Mats Melin är en mycket värdig vinnare och att utmärkelsen sänder viktiga signaler.

– Att just Mats Melin röstades fram som Årets Senior 2022 säger något om hur djupt pandemin satt sina spår bland Sveriges seniorer.  En rungande applåd för att han så rakt och tydligt blottlade bristerna i äldreomsorgen och pekade ut ansvariga, säger Kristina Adolfsson.

Mats Melin

Ålder: 71 (fyller 72 i sommar)
Gör: Jurist och ämbetsman, ordförande i coronakommissionen.
Familj: Hustru och fyra barn med familjer.
Bor: Nacka
Gör på fritiden: Läser gärna, mer gärna nu än under kommissionen när tiden inte fanns …
Läser just nu: Grundlagskommitténs senaste betänkande och Februari 33 av Uwe Wittstock.
Lyssnar på: Jazzmusik.
Drömmer om: Det är svårt att ha storslagna drömmar nu annat än att det pågående europeiska kriget inte ska utvecklas till något ännu värre.

Dölj faktaruta

De har blivit Årets Senior tidigare

2022: Mats Melin
2021: Janne Josefsson
2020: Ingmar Skoog
2019: Barbro Westerholm
2018: Inga-Lisa Sangregorio
2017: Marie Göranzon
2016: Marianne Rundström
2015: Dagny Carlsson
2014: Leif Mannerström
2013: Yngve Gustafson
2012: Barbro Westerholm
2011: Bodil Jönsson

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-05-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas