Vem blir Årets Senior 2022?
Siw Malmkvist, Suzanne Osten, Mats Melin och Nina Gunke.
Nyheter | rösta och vinn

Vem blir Årets Senior 2022?

Det har blivit dags att rösta fram Årets Senior! Utmärkelsen ska gå till någon som medverkat till att förändra bilden av seniorer eller varit en bra förebild under förra året. Vem tycker du ska vinna? Rösta senast den 20 mars!

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-07

Siw Malmkvist

Siw Malmkvist. Foto: Louise Billgert

42 låtar på Svensktoppen, 23 singlar i Tyskland och första svenska artist på amerikanska Billboardlistan gör henne till Sveriges främsta schlagerartist genom tiderna. Dessutom är hon högst folkkär och ständigt aktuell med shower och turnéer. Förra året hade hon också ett mycket uppskattat Sommar i P1 där hon berättade om sin uppväxt i Landskrona med de åtta syskonen. Det var också där allt började med en talangtävling 1955. Numera har hon en egen minnessten på Landskronas Walk of Fame, invigd av kungen år 2013.

Suzanne Osten

Suzanne Osten. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Hon är dramatiker, författare, regissör och professor och den som alltid gått i bräschen för att barn och unga ska få uppleva bra teater. 1975 startade hon Unga Klara och är fortfarande än av de ledande inom utvecklingen av teater för unga. Flera av hennes filmer har rönt stor uppmärksamhet, inte minst debutfilmen Mamma om hennes mamma Gerd Osten som led av psykisk sjukdom. Förra året fick hon Hedersguldbaggen för sin livsgärning. Nu är hon aktuell med en uppsättning av en av Lars Noréns sista pjäser, Temps mort.

Mats Melin

Mats Melin.

Han ledde Coronakommissionen på ett sätt som under en unikt lång tid kom att placera äldreomsorgen högt, om inte högst, på den politiska agendan. Den erfarne juristen – chefsjustitieombudsman, justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen – ringade in bristerna med skoningslös skärpa. Orädd pekade han ut vilka som bar ansvar för den utsatthet många äldre och deras anhöriga försattes i när pandemin slog till. Med kommissionens slutsatser i ryggen pekade Mats Melin tydligt ut vägen för en äldreomsorg värd namnet.

Nina Gunke

Nina Gunke. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

När skådespelerskan Nina Gunke fick beskedet att hon drabbats av Alzheimers sjukdom ville hon först bara stänga in sig. Skammen och ångesten tog över. Men efter ett tag valde hon att gå ut i offentligheten och berätta om sin sjukdom för att bryta stigmat kring demenssjukdomar. Hon gav ut boken Innan jag glömmer som fick stor uppmärksamhet och hon tackade ja till att bli ambassadör för Alzheimerfonden. Hon säger själv att det var skönt att slippa skämmas och att rollen som ambassadör är hennes ”livs kanske viktigaste roll”.

Vinn lotter!

Skriv namnet på den du vill utse till Årets Senior på ett vykort och skicka till Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer och märk kortet Årets Senior. Eller mejla till rosta@senioren.se Senast den 20 mars vill vi ha din röst. En av er som röstar vinner 10 Sverigelotter.

Dölj faktaruta

De har blivit Årets Senior tidigare

2022: Mats Melin
2021: Janne Josefsson
2020: Ingmar Skoog
2019: Barbro Westerholm
2018: Inga-Lisa Sangregorio
2017: Marie Göranzon
2016: Marianne Rundström
2015: Dagny Carlsson
2014: Leif Mannerström
2013: Yngve Gustafson
2012: Barbro Westerholm
2011: Bodil Jönsson

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-03-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas