Stefan Löfven: Max åtta personer får fira jul ihop
Nyheter | restriktioner

Stefan Löfven: Max åtta personer får fira jul ihop

Gränsen på max åtta personer blir norm för alla under jul och nyår. Det meddelar statsminister Stefan Löfven på en pressträff på tisdagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-08

– Julen är en tid då man vill vara tillsammans, julen är en tid för närhet. Särskilt ett år som detta. Men i år kan inte julen bli som vanligt, säger Stefan Löfven.

Han kommer också med beskedet att de lokala råden som har gällt från och med 14 december blir nationella föreskrifter.

– Åtta personer är den nya normen för alla sociala situationer. Det gäller också för julafton. Använd sunt förnuft, stor försiktighet och stort eget ansvar, säger statsministern och fortsätter:

– Träffa så få som möjligt. Träffa dem gärna utomhus och med avstånd. Gör det inte minst för vårdens och omsorgens personal. Gör det här för att inte bli smittad och för att inte smitta andra.

Stefan Löfven uppmanar också folk att undvika att resa med tåg eller bussar och att undvika att handla i butiker.

Smittspridningen är fortfarande stor i Sverige och antalet som vårdas på sjukhus och inom intensivvården med covid-19 ökar.

– Vi har en omfattande smittspridning i stora delar av landet och i våra beräkningar har vi sett att kulmen på pandemin kan komma just nu, före eller under julhelgerna. Risken är alltså stor för en ökande smittspridning just under helgerna. Det kan sluta riktigt illa, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och uppmanar folk att som firar jul på annan ort att undvika möten med andra personer än de som man firar jul med.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas